Header

Friday, November 06, 2009

Shopping untuk Cik Siti...

jangan tertipu ngn ejaan lah uols ek... mana ada cik siti..
bukan siti zabedah ke.. siti nurhaliza ke... tapi ni shopping untuk cik City aku tu la... hikssss..
kena.. kena...

ye la kan uols.. lagi byk harta bende makanya secara otomatik kos untuk sara diri pun meningkat..
contoh paling mudah is kereta..

ramai yg salah tafsir.. just ingatkan, if lepas utk bayar bulanan kete kat bank, so dia dah layak utk beli kete..
wehh silap tu persepsi uols.. tak bole camtu..
on top of bayaran ansuran bulanan kat bank, uols kene gak masukkan sekali bajet utk maintenance n kontigensi kete tu..
ye la... kete kene service, kene renew insurans n rodtax, kene standby if ada kerosakan..

so if bayaran bulanan kete tu is RM950, maka korang kene tambah lagi:-
Roadtax & insurans setahun +-RM2000 maka sebulan +-RM167...
service interval setiap 5k km, anggarannya 2 bulan interval, sekali service is RM150 purata.. so RM150x6bulan = Rm900 setahun, bermakna sebulan RM75...
wear n tear (tayar, break pad etc etc) setahun RM500.. sebulan RM41

so kat sini kita dh nampak kan uols... selain dari bayaran tetap ansuran kat bank RM950, sebenarnya korang kene siapkan bajet setiap bulan sebanyak 950+167+75+41 = RM1233...
so bila tiba due date insuran or nak service kete or nak tuka tayar, takde la terkial2 nak carik duit.. kita dah siapkan duit tu awal2 secara bulanan.. haaa kan selamat tu..
sediakan payung sebelum ujan...

so rasanya kalau kita just mampu spare bulan2 rm600 je utk bayar kete, maka kita kene beli kete yg bayaran ansuran bulanan bank hanya sekitar RM400 je.. sbb yg lagi rm200 tu kita jdkan buffer... takyah verangan la nak pakai kete bayar bulan2 kat bank rm600 gak sbb kang tiba time nak tukar tayar, rodtax, mau bergolok bergadai sbb tak spare duit sesiap...

hiksss...

tetiba ahkak berbahas pasal pengurusan kewangan pulak..
hiksss.. ni semua hasil didikan suami ahkak yg terchenta la...
thanks ye B..

hishhhh
sbenarnya ahkak nak cerita pasal ahkak menyopping utk My City tu..
fuhhh panjang betul mukadimah.. ni la jadinya bila dah lama tak menulis kat blog hijau tersayang ni..


sbenarnya weols aritu g ke bengkel kete..........
nak tukar tayar kete city tu la..
dah mula botak... pastu bila botak, licin la bila jalan basah.. now kan musim ujan..
bahaya oooo... bila jalan basah sikit je pun, tayar tu dah tak cengkam dah.. menggelincir je rasa.. eeiii tatut ahkak tau...

so weols pun scout la kat bengkel area bangi ni...
Team Mv.com ni bab2 aksesori kete mmg fail sikit.. aku tanya PS nak pakai brand n jenis apa tayar kali ni... dia jawap "entah la.. b pun tatau.. jom riki kedai n compare harga...."
fuhhh. penat gak ronda dari 1 bengkel ke 1 bengkel...
last2 weols settle utk tayar falken...


weols beli yg 15inci, 195 (lebar), 55 (tebal)....
PS kata org kedai tu kata, klu spec cenggitu, bg lebih comfort kat ride kete tu.. i followww aje...

yeay now city ahkak dah berkasut baru............!!!


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!