Header

Tuesday, December 08, 2009

Nikon : Bukan sekadar barang kamera...

hahahahaa...
tgk je kotak nikon mesti ramai terus kata aku beli barang kamera ..

mana boleh beli lagi barang2 kamera...
Menteri Kewangan aka masviona takkan approve dah proposal utk barang2 kamera...

viona belanja aku tukar spek baru laa..
yeay!!

alkisahnya, spek lama aku tu dah uzur benar keadaannya..
dah terkopek2...
so aku ajukanlah proposal utk beli spek baru... (dan aku tau sure leh lulus punyeeee.. sbb spek lama dah buruk...!)

padahal, spek lama aku tu pakai tak sampai 7 bulan dah buruk..
dah terkopek2..
tu la padahnya bila beli barang yg murah, barang tak berkualiti...
tapi tak semestinya yg murah tu tak berkualiti.. cumanya nasib kitorang la dulu beli spek lama ni nak murah2 sgt.. so terimalah keadaannya as it is.. what do u expect with spek ngn lens complete dgn harga rm120 kan?
sure la ada kekurangan..
tambah pulak aku ni jenis kuat peluh...
lagi la cepat tertanggal coating frame dia..

so bersempena ngn musim karnival jualan ni kan..
kitorang pun pi la survey ke kedai2 spek...
gi england optical... gi focus point.. gi focus88...
terlampau mahal sgt la plak kat situ..
1 frame je dah rm900+ lom masuk lens..
n frame dia nampak too conserative... normal sgtt... tak berapa funky.. (ngengada plak kan.. nak frame yg funky.. ahhahaha layankan ajer la)

akhirnya viona suggest kitorang pi carik kat area Diomond square, sebelah ngn warta bangi..
kat situ mmg byk kedai2 spek bumiputera..
ada menara optemetri, prisma optometri...

so kitorang pi singgah kat prisma dulu..
tup tup.. terus jatuh hati ngn frame from nikon ni..

antar faktor yg buat aku berkenan ngn frame ni:-
tangkai telinga dia coat with plastik, bukan metal (so takde la effect sgt ngn peluh aku... plastik leh lap je metal dia lelama karat ngn peluh)
half frame... dulu ah puas pakai full frame... selalu coat frame tu terkopek sbb kene peluh gak
lens dia ada cutting... pada mata aku cun la kot.. mata korang aku tatau la..

dulu aku dah pernah wat lens yg photocromatic..
lens yg akan tukar jd gelap bila kene matahari (sbenarnya dia sensitif pada sinaran UV.. bila ada UV, dia akan gelap)
and this time aku wat lagi sekali lens camtu...
ye la.. org berspek ni tak bole pakai sunglasses..
so lebih sng wat je lens yg tukar kaler time cerah..

unboxing the brand new spek mata nikon ...

taraaaa...
ok tak?

bukan aku je yg excited psl spek baru ni..
anak dara weols pun turut sama excited..
aku balik umah semalam mmg dah terus pakai spek baru..
masuk je umah, terus dia dapat detect..
"alid.. alid spek.. cantik"

waahhhhh.. tq damia !
kembang la jugak kene puji ngn anak dara tu.. bebudak kan pandai cakap jujur je..
tak macam org tua.. depan punya la cover.. belakang.. haaaa baaekkk punya mulut dia sini sana dia umpat.. kan kan?



MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

ChiLaBaey's said...

Dah lama ada dah kak... antara brand yang bagus untuk mata.... mata boleh jadi macam lens kamera DSLR.... hehehe... zoom in zoom out.... :)

MaMa aYiN_FaSHa said...

la..br tau spek ada brand Nikon..hahaha!!!..cantek wei...

ArELeEz said...

pandainye avin damia puji walid dia.. ;)

kojah said...

ingtkn nikon camera jerk...huhu

lily lotus said...

pandai budak kecik tu amik hati ;)

Cath J said...

wah... I tak tau lah ada spek NIKON... hahahhaha... cool!

Dee said...

baru tau ada brand spek mata nikon..cantik gak..

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!