Header

Tuesday, April 12, 2011

Dokumentari Phuket - Part 4: Around Phuket - Madu, Bungy & Night Market

Haaaa tuu dia.. bila CEO kita mengarang Dokumentari, sampai terlupa dia nak tukar ID kekeekkke

memang marbeles lah itu mutiara and gajus...
next? along the way tu jugak akan lalu tempat Honey..


Seperti biasa, dia akan bawak la kita untuk tunjuk & explain kelebihan madu dia ni..



Dia kasi test, kita pun test lah..
layannnnn..
Avin suke plak ngn air yg dah campur ngn honey ;)

Lepas tu aku kene sound dia kata takleh amik gambar kat dalam biik tu kekkekeke
Dia promote lah produk dia.. tapi rasa macam mahal je..
lgpun takyah nak hegeh2 beli madu kat siam ni.. kat mesia pun berlambak... wat berat beg je nanti nak balik mesia haahahaha


Lepas abis briefing, sales girl tu kecewa je takleh close any deals ngn weols.. kekeke
sorry la dik ye..


tapi, itu pisang salai perisa madu memikat ati lah...
sedap jugak rasa dia
leh kudap2 time boring2


then Avin ternampak pulak aiskrim ni...
mmm.. sedap gak ni kan panas2 kita belasah aiskrim...
aiskrim dia pun dia bubuh honey gak.. slrruuuuuuppppp
tak silap, 1 scoop tu dalam 50bht.


yang tak boleh blah nye si Avin ni, memula salesgirl tu tanya la bonda dia nak perisa apa..
then lepas tu bonda pun cakap lah "Saya nak vanilla"

elok je lepas bonda cakap, terus avin memekik kuat :-

"Saya nak yang coklat...!!" sambil tangan dia menunjuk kat aiskrim coklat..

eh eh avin.. aunty tu tak tanya awak pun lagi, berkobar2 plak awak bgtau aunty tu ek? nasib baik aunty tu pandai kecek melayu.. dia orang narathiwat ke mana ke dia bgtau

ekkekeke excited luar kawalan lah tu :D


perisa vanilla bersadur honey untuk bonda


dan perisa coklat bersadur honey untuk avin nurdamia..
untuk walid? erisa coklat dan vanilla hahahahha
dua dua walid pow sorang sikit..
bak kata avin "takpelah, kita kan famili... share"
bravo anak!


kekeke bersungguh hokehhhhh anak beranak ni makan aiskrim..
tapi mmg la rasa syiook je sebab cuaca tgh panas terik oiii



Avin sebok lah dok cakap...
"Kita takleh makan aiskrim ni banyak2.. kita makan sikiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit je takpe"

ekekke takpe lah avin. makan je la sesekali tak kesah.




haa.. itu lah dia si tukang driver weols... si Ibrahim ngn Honda Civic 2.0 dia ;)
ok lah orangnya.. tak banyak songeh.. sebab kitorang pun guest yang tak banyak songeh jugak kot kekekeke

Sebenarnya badan weols time ni dah agak penat dah..
seharian dari awal pagi penuh aktiviti...

Naik gajah sudah..
tengok beruk sudah..
nak tengok ular, mv and avin geli.. so no point jugak :)
menembak sudah...
makan sudah...
pearl sudah..
cheshew sudah..
honey pun sudah..

apa lagi yang belum?

oooo ha'a laa....
bungy jumping belum lagi..
dok gebang dari awal lagi pasal bungy jumping ni tapi tak keluar2 lagi story nye ekekekkeke
cepat telepon talian nur ngadu korang kene dera wakkakakaka

ok ok so jom kita cerita pasal bungy jump!

ekceli kat pulau Phuket ni ada 2-3 pusat yang sediakan perkhidmatan bungy jump ni...
weols try service bungy jump yang ini:


Jungle Bungy Jump di kawasan Kathu, Phuket.


alaa.. takde lah tinggi pun.. just 50meter je..
takde la tinggi pun kan? kira-kira 17 tingkat je gitu..
mana ada tinggi.. kalau dari atas tu tgk bawah, sayup2 je.. takde la cecah awan pun 50meter je pun...

wakakakakakakkaaaa......

korang nak tau, memulanya lepas tgk kren tu punya tinggi camtu, kitorang duduk situ bincang2 lamaaaa oooo..
nak jump or not...
ekekkeke


dan akhirnya selepas lebih kurang 15minit duduk tenangkan diri, borang kebenaran and insuran itu telah pun di sign..

dia nak lompat!!!

eh.. dia je ke nak lompat? sorang lagi tak lompat?
ekekekekekke korang jawap lah sendiri..


harga?
boleh tahan la mahal jugak...
ada beberapa pakej.. paling murah ialah 2100bht aka rm210..dapat lompat and tshirt ad cert saje...
weols amik pakej C... lompat, dvd, shirt and cert...
rm280. rasa malas lah nak bazir amik rm300 beza just ada digital photos.. kang ntah apape tak cun kang rugi je lagipun dia amik shoot gambar tu dari bawah gak.. better aku je yg shoot kekekeke


ini temat, dia ni yang punya...
owner from new zealand.. dah memang bungy ni pun glamer kat NZ sana..
sesi briefing..
what u can do and dont...


dan itu dia.. penerjun kita.......
memula si avin cam taknak bagi bonda dia gi.. siap pegang lagi kat pinggang bonda..
lepas pujuk2 baru lepas..

"Avin.. biarlah bonda jump.. takpe.. ada safety semua tu jagan isau.. uncle2 tu semua jaga..."


memula kene timbang berat dulu untuk dia tentukan tali jenis apa nak guna...

lepas tu baru dia ikat kaki.. kuat wehh dia ikat!

lepas dah ikat, terlompat2 la macam pocong nak masuk ke kren dia.. kekekee

sebelum kren tu bergerak naik ke atas, final inspection... ada beberapa checking prosedure.. semua orang tu jerit "Check!" haa maknanya semua dah in order la tu ;)

viona senyum paksa rela.. dalam ati dia dah dupdab bila kren tu mula naik... itu orang tgh recod video dvd sebelah dia.. lagi jelas muka viona cuak dalam video tu wakakakakaka



udah naik sampai halfway

udah ampai ke puncak 50meter.. time ni awan mendung dah banyak.. angin pulak kuat bertiup.. aku kat bawah ni plak yg isau!!

vioan kita sedang mengambil tempat untuk pergi ke hujung tebing


mengumpul keberanian dalam diri........ i can do it

dari bawah, sayuuupp je nak nampak mv kita kat atas tu
  

mendepa kan tangan tanda dah bersedia untuk terjun!


dan........ dia dah terjun!!!!!

tinggal hujung kaki je yg jejak kat platform tu.....

and she's airborne!!









ini merupakan point terakhir from terjunan sebelum tali tu bounce balik.. memang ngam ngam sebelum air.. fuhh free fall sampai dah nak dekat air.. seriauuuuuuu


then dia bounce balik, naik ke atas semula











rasanya adalah dalam 4 kali dia naik, turun balik, naik turun balik...







ekekke maca nak jolok buah cempedak di luar pagar la plak....
paut pada kayu tu then nanti dia tarik sampai pelantar untuk buka ikatan.





muka hepi dah selamat touchdown

dapat dah sijil!

Bangga gak aku viona kita yang lemah lemut ni pun berani break the ice!
dia dah terjun from 50m!!

caiyaaaa lah babe!!

saya? saya tunggu nak terjun kat New Zealand la beb!!! kekekekek


Lepas dah wat terjun bungy, dah duduk amik nafas, tunggu dalam 10min, dvd video tu pun siap..
then terus weols shoot ke bandar phuket untuk menerjah di dalam pasar malam dia ;)

kat town phuket ada mall central festival ni.. nampak grand je.. tapi weols ta dan nak singgah.

on the way ke town , avin siap offer si ibrahim ni biskut.. hehehe gud girl lah avin.

dah sampai ke pasar malam phuket..

Besar jugak pasar malam dia ni...
kitorang round round dalam tu pun dekat2 2 jam tak habis round semua lorong.. rasanya sempat gi 4-5 lorong je!

Standard lah kalau pasar malam, mesti banyak jual barang2 macam baju2, skirt, tshirt, jeans semua tu...

Overall, barang dalam pasar ni lebih murah dari Patong.. errr SANGAT MURAH dari patong.., tapi sembang2 ngn mat salleh sorang tu, dia kata, Bangkok lagi murah!
ooo ye ek? weols tak pernah sampai bangkok lagi...


















actually weols nak cari kasut or slipper tk anak dara ni..
sebab, slipper yang weols bawak from kl tu macam tak sesuai lak ngn dia..
dah nak melecet dah kaki dia..

tapi, sepanjang weols kat phuket, amat kurang lah stok selipar untuk anak-anak..
banyak untuk dewasa je..

serius weh.. barang2 budak tak banyak especially kasut n slipper :(


Then dah letih memborong, even tak habis lagi tawaf, tapi hari dah gelap and badan suah letih, makanya weols pun terus la g kat area jual makanan pulak..
nak cari santapan utk dinner!

Nak cari makanan halal dalam pasar ni pun tak susah.. ramai gak penjual muslim ;)
dan harga makanan juga lebih murah dari patong, tapi standard rege macam kl lah jugak...






kat pasar ni pun ada diorang jual unggas-unggas goreng..
ulat lipas kumbang segala macam.






lepas dah tapau mana yang berkenan, then terus weols pulang ke pangkal jalan..

balik semula ke hotel di patong beach..
dari town nak ke patong dalam 30min drive.

sampai hotel, mandi2...
ingat nak terus makan, tapi.......


kita massage dulu!!!

ekekekekkekekeke...
kat phuket ni tiap hari weols massage tau!!
helambak pusat urur tepi jalan...
murah pulak tu...

1jam 200bht aje utk foot or thai massage..
wah berbaloi2!!!!


lepas massage, baru naik bilik and makan sampai kenyang then memasing terus tido..............!!
badan letih isau pulak esok tak terjaga awal pagi.. sebab esoknya weols ada aktiviti island hopping!!


Next episode of Dokumentari Phuket - Khai Island- Lets Swim With The Fish!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



**btw, ada readers yang bertanya, night market tu tiap ari ke ada. jawapannya, bukan tiap ari..  night market hanya ada pada hunjung minggu sabtu n ahad je.. start jam 5pm - tgh malam... 

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

CathJ said...

kecut perut pulak aku tengok MV tu terjun.. hihihi.... rasa nak terbersalin pun ado... seram tengok hihihi...

apa2 pun... bravo... ^_^

Ada Dalina said...

perhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....gua salute lu la sis MV!!!!!!!!! tabik springgggggggggg ar......fuhhhh!! kecut perut i tgk...

prebetsabu said...

alamak cathj.. sampai ak terbersalin plak tgk mv terjun bungy? ahhaha rilek2 tarik napas dedalam..!

Ada.. nnti kita try uplload video viona terjun tu. dvd aritu tak sempat copy n upload lagi.


btw, ada readers yang bertanya, night market tu tiap ari ke ada. jawapannya, bukan tiap ari.. night market hanya ada pada hunjung minggu sabtu n ahad je.. start jam 5pm - tgh malam...

masviona said...

Ada,
hehehe....akk pun takut gak tgk dvd n gmbr2 nih balik....huhuhu

dd686eb2-62b2-11e1-bebb-000bcdca4d7a said...

salam..
saya nak tanya perjalanan akak ke puket+krabi.. dari puket ke krabi naik apa ye.. saya ingat nak g thailand bulan 4 nie.. naik fligt g puket pastu baru turun ke krabii+hatyai naik bus.. bleh akak suggest hotel yang murah tapi ok.. kat krabi apa yang best..tq kak

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!