Header

Thursday, December 22, 2011

Dokumentari South Korea- Part 1: With Love Team Masviona Come!!!!


We Come, We Saw, We Conquered.....we came, we saw, we conquered!!!!

Eh silap2 itu lirik lagu kan....eh ye ke lyrics lagu???????...ermmm (Kerut2 kening pejam2 mata sepet nih memikir kan benda nih)

Kalau bukan pun saya pernah dengar statement nih masa belajar sejarah dulu (saya kan best student sejarah dulu kan.....#perluke ckp???? sajelah saya nak show off ngan uols ...bila lagi kan.....muahahahah)...bangsa2 portugis zaman dulu kala kan suke jajah2 negara orang kan so maybe itu ayat semangat depa lah kot "kami datang, kami lihat2 n kami takluk" wahhhhh gituuuuu kan

Tapi weols team masviona bukan macam tuh uols.....kami kaji, kami datang n kami jatuh chenta

#wahhhhhGitu aci tak guna ayat tuh hiksssss

Oklah to be frankly kan saya sebenarnya ala2 lupa banyak gak lah fakta n autanya nih...almaklumlah lama sangat peram cerita pasal vacation penjelajahan travel weols ke Korea nih.....huhuhu tapi demi untuk uols readers mv.com ni gigihkan jugak n lagi satu ofkoz lah untuk kenangan weols sendiri kan.

So kita bermula lah dari rumah eh, weols satu family mmg agak excited gak ler nak memulakan penjelajahan weols ke Korea kali nih.....banyak sebab walaupun weols agak kurang sempat untuk membuat persediaan awal....semua pun persediaan last2 minit je dah hujung2 tanduk baru lah nak prepare itu ini kan tapi sebenarnya banyak jugak dugaannya.

Just imagine weols dah confirm booking hotel kat sana tetiba 4-5hari before weols fly off ke sana tetiba dapat email daripada pihak hotel sana kata ada masalah ngan booking weols yang terdahulu n tetiba kena cancel plak hotel tuh coz depa kata dah full house lah plak....huhuhu

Tapi alhamdulillah akhirnya semuanya dapat disettlekan...:)

ini muka excited n tak saba Avin Damia nak terbang ke Korea
Seperti biasalah perjalanan team masviona.com ke airport dipacu oleh driver taxi kegemaran weols mmg asal nak gi kemana2 je weols mmg ikat kontrak ngan driver taxi nih je nanti pepandai dia lah nak anta staf dia yg mana utk amik weols kat rumah. Sonang citer gi ngan taxi je balik pun ngan taxi...tapi balik itu taxi lain cerita lah kan.
Dipendekkan cerita selepas hampir 6jam++ maka sampailah weols ke Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Korea Selatan. On that day weols sampai korea...local time ada dekat2 kol 6am++ mcm tuh.

Airport dia nih besar lepas kuar dari pesawat Air Asia (air asia jelah kan...hehe) kita berjalan dalam airport dia yang besar tuh then naik transit train yang dikenali sbg Airport Railway Express ke terminal untuk amik bagasi plak

masa nih avin agak kepelikkan gak la
Tapi train dia xdelah lama pun kejap je sampai dalam seminit dua je terus sampai, masa dalam train nih saya perasan lah ramai gak couple2 melayu yang sesama datang nih


sempat jugak prebetsabu click camera dia...hehe




Prebetsabu nampak je 7E terus cecepat nak gi beli T money (T money same function mcm autopass kat Hong kong kalau mesia tuh sama mcm Kad Touch n Go lah) untuk kegunaan weols sepanjang duduk kat Korea nih. Maklumlah hari2 nak turun naik train n subway depa kan.

Prebetsabu punya excited sampai tersalah beli. Dia beli 2 utk adult n 1 untuk teenage (kes perasan anak dara dia dah besar lah tuh) padahal teenage punya kad tuh untuk yang berumur 13-18thn je meaning that bebudak baya Avin Damia tuh adalah free of charge je naik train or subway depa....huuhu. 

Rugi duit won buat beli T money nih dah le xleh refund balik kalau autopass dulu leh je mintak refund baki...huhuhu. Dah ler dia sesiap top up 15,000 won sorang huhuhu.

Lepas tuh weols terus amik Airport Railway Express aka AREX dan menuju ke Seoul Station kemudian transfer ke line 1 untuk sampai ke Station Jogni Samga 3 cox mau menuju ke hotel yang bernama Seoul Hostel.

pepehal kita bergambar dulu baru ada hati nak berjalan
Kat korea ada line railway nih...ada line 1, line 2 n etc n setiap line plak dilabel mengikut warna2 yang tertentu so if uols nak bergerak sendrik uols mesti kena tau destinasi setiap line tuh. Weols mmg study dulu lah bab2 line railway nih :)

ofkoz uols kena pandai baca bendalah nih baru uols confirm tak sesat.

sentiasa alert gak ngan bendalah nih confirm sampai ngan selamat ke destinasi....hiksss
Dan sebagai langkah keselamatan weols mmg print sesiap n bawak benda nih dari mesia. Tapi sebenarnya kat sana pun depa ada sediakan benda nih percuma uols leh amik je if kebetulan jupe n jugak disetiap stesen pun ada jugak disediakan map interaktif untuk uols tengok n cek nak guna line mana n nak benti station mana if nak gi ke satu2 destination tuh kan. Tapi tulah better kita ada simpan sendrik jadi dari bilik hotel lagi kita dah leh plan semua nih....idok ler membazir masa kan....sebab if kita gi tempat orang ni mcm2 kemungkinan leh jadi jadi better lah kita berhati2 dah la bahasa pun susah nak paham kan signboard pun kalau xde translate kot BI confirm kita tak paham kan


OK berbalik pada perjalanan tadi tuh. Lepas dah sampai ke Jogni Samga 3 tuh weols terus lah menapak untuk carik hotel nih. Nasib baik lah tak jauh sangat tapi penat lah jugak nak mengangkut beg2 baju tuh n nak menolak stroller Avin Damia nasib baik cuaca sejuk n nyaman je jadinya kurang lah kepenatan terasa kan.

dalam train
Owh ye lupa nak bitau masa weols kat sana, Korea tengah musim Autum (bulan 8-11)...so auntum in my heart lah....heheh mmg sesuai sgt lah tuh tak sejuk sangat n tak panas sangat. Nanti kalau ada duit lagi terasa jugak nak datang sana lagi time Winter plak...baru leh feel Winter Sonata masa gi ke Nami Island tuh....hiksss


Seoul Hostel ok lah time travel kita bukannya nak dok hotel sgt pun kan...:)

Weols sampai hostel terus dpt ceckin dlm jam 11 am. Overall hotel ni ok lah...sedang2 biliknya tapi yang penting bersih sgt2 mmg selasa lah dok sini.

Anak dara sambung terbongkang lagi...sian dia tido xckp sgt

Lagi satu staff hotel nih, Won namanya helpful and friendly. Org sini mmg frendly gak la...sbb apa saya ckp mcm tuh coz bila kita tanya something kat depa kan depa tau but xpandai nak bitau in english but kita dpt tgk melalui action depa tuh yang beria2 nak kita paham walaupun hanya mengunakan isyarat tangan.....happy sgt ngan depa!

Sementara Avin tido weols pun sempat lah merehatkan badan n melakukan apa2 keperluan yang wajib n perlu n then sesiap nak kuar balik.

Weols dah plan nak gi terjah Istana Geongbokgung. Tak jauh mana ngan hotel so weols cadang nak berjalan kaki jelah sambil menikmati pemandangan n menikmati keindahan korea....hiksss

masa nih dah tengahhr tapi cuaca sgt2 menyelesakan
Maybe sbb time lunch kot ramai gak yang turut sesama berjalan ngan weols jadi mmg langsung tak terasa sunyi lah. 

Tengah2 jalan jumpa plak aso hehe makcik2 jual buah berangan tepi jalan nih. Saya sangatlah teruja tengok buah berangan yang begitu besar n gedabak nih jadi semangat jugalah untuk merasa #sbbSayaHantuKacang semua jenis kekacang mmg saya akan suka selalunya lah
Jadi beli sajelah...rege dah lupa sbb buah berangan nih mmg sgt sedap!

makcik nih guna cara tradisional untuk memasak buah berangan nih
muka happy MV dpt makan buah berangan yang super duper sedap

 Lepas lebih kurang berjalan hampir 20-25 minit akhirnya weols sampailah ke tempat yang dituju tuh walaupun agak jauh jugak weols berjalan tapi serius perjalanan tuh tak memenatkan langsung yang ada cuma rasa seronok n happy dapat melihat pemandangan yang cantik, gelagat n kelaku Korean semuanya menyeronokkan lah tetambah plak bila kita spent masa bersama orang2 tersayang kan...wahhhh gitu kan

pemandangan yg cantik mcm nih :)
Daun2 mula menguning dan luruh berguguran kebumi....wahhhh gitu sgt2 best ok!

kemudian bila dah sampai ke Istana Geongbokgung tuh pun lagi lah best tau uols tapi yang itu kita cerita kat next episode eh....hehehe

Mcm biasa lah kan next episode tapi bila kuar tuh tak sure lagi eh...hiksss.

Insyaallah saya cuba buat cecepat coz n3 dokumentari pasal Hong Kong pun satu pun tak kuar lagi kat Mv.com nih takut tak terkejar je nanti.


Next Episode : Istana Geongbokgung





Yes indeed!!!!!!!!!





Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

5 Comments Uols:

rasp said...

bestnya ke korea....
i'm sure avin pun gumbira dpt jenjalan dgn uols....

* akak tengok gambar avin brave girl kena amik darah....mmg she is brave...akak yg tengok nie yg bergenang air mata ok....

hugs to avin damia :)

masviona said...

rasp;
dia mmg happy lah sis...tak meragam langsung....sennag je nak handle...hiksss

*haah lah sis saya pun terkejut ingtkan dia akan menangis lah jugak even sket pun kan tp tak langsung kot.....sgt2 terkejut lah jugak....:)

hugs to sis rasp sefamily jugak...:)

the::bored::sha said...

huh betullah tekaan saya awak g ms autumn....nice trip!

The Mumblings said...

hahaha... Lamanyer saya tunggu post ni sejak sneak preview haritu.. Sekarang saya dah pergi dan balik dari korea dah... :P rugi2.. Kalau tak sure dapat petua2 best.

The Mumblings said...

Hahaha aritu tengok preview.. sekarang baru keluar post ttg korea.. Tapi ruginya saya dah pergi dan balik dari korea sememntara menunggu post ini.. haha.. Nevermind boleh guna utk ingat balik tempat2 best kat sana and mayb petua untuk pergi balik.

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!