Header

Monday, September 03, 2012

Chellow Vanilla



Introducing our new pet.....inilah dia si Chellow Vanilla....meow meow. Anak dara saya nih cat lover rupanya...hikss


dan ini semua adalah gegara anak dara weols sorang tuh lah....now weols dah ada new pet plak kat rumah ni haaa

Masa bercuti balik kg untuk beraya ritu kan ada lah anak kucing sesat or maybe orang buang lah datang rumah Mak Ayah saya kat kg.

Sian uols kitten tuh rasanya masih menetek lagi tuh tapi dah dibuang orang. Avin Damia yg jumpa kitten nih dok menyorok bawah dapur rumah Nanny dia pastu dok mengiyau2 lapa kot ngan kurus kepingnya badan dia lepas tuh ngan taik mata bersepah kat dedua kelopak mata kan terus avin damia bitau weols yg dia nak bela kitten nih.

Weols satu family kasi dia makan nasi ngan saki baki lauk yg ada punyalah rakus dia makan maybe sebab lapaq kebulur dah perut dia kan pastu terus memain ngan Avin Damia.

Kalau tak silap weols kitten nih start dok kat rumah dalam raya ke-3. Tetiap hari avin damia memujuk weols nak bela n bawak balik KL.Siap cakap kat semua orang yg anak kucing tuh dia punya....bukan kat kami2 nih je mcm sepupu2 n pakcik makcik dia saje but kat tetamu yg datang rumah Nanny dia pun dibitau jugak.

Sebenarnya avin damia dah lama berangan nak membela kucing tak pun rabbit sejak umur dia 3 tahun lagi. Dia nampak gayanya mcm animal lover gak tuh. Hari tuh dipujuknya weols membeli kucing parsi kat pet shop dekat rm700++ sekor nasib baik lah masih lagi makan saman kan. Lagipun pk kan dia masih kecik lagi tak sesuai nak ada pet lagi kan...lebih tepat lagi sapa yg nak menguruskannya kan...huhuhu.

Tapi this time mmg xleh nak dibendung lagi dah maklumlah kucing dah ada depan mata kan datang sendiri tanpa diminta2 gitu. 

Hari weols nak balik tuh pagi avin damia mmg dah bising2 ajak gi kedai pet nak beli sangkar nak bawak balik KL....aduyaiii. Terpaksa lah weols memusing satu pekan tuh nak mencari pet shop yg bukak nasib baik  jem klu idok sampai ke KB kami mencari pet shop manalah nak ada kedai yg bukak lagi maklumlah baru seminggu raya kan.

Tiba time nak balik tuh meraung2 avin damia nak bawak balik kitten tuh sbb weols semua ckp kitten tuh xleh nak buat balik KL sbb xde cage mahupun kotak yg sesuai kan tapi dia nak jugak smpai berguling2 dia menangis nak bawak balik tak makan pujuk dek Atuk n Nanny dia pun. Dah jadi keje semua orang dok memujuk dia xyah buat balik kitten tuh.

Last2 sbb semua dah habis idea nk pujuk terpaksa lah weols akur dengan dia, dah jadi keje plak semua org nak kena prepare kotak utk bawak kitten dia balik KL....hiksss.

Kelakar jugak rasanya...hiksss.

Jadinya balik lah weols ke KL malam tuh dengan membawa 4 nyawa. Status kat fb saya pun menjadi topik hangat plak ramai kengkwn yg bbm n whatsapps tanya saya pregnant ke sbb ckp 4 nyawa....ahaksss.

Sepanjang perjalanan dari kg ke KL tuh ada lah lebih dari 20 kali weols berenti asal ada peluang satu sbb saya nak ke toilet n lagi satu sbb nak menengokkan si Chellow Vanilla tuh la. 

Sbbnya 3 kali dia terberak dalam kereta saya. Habis madam A berbau taik kucing sekejap tapi saya tak risau sbb avin damia mmg volunteer nak bersihkan tiap kali Chellow Vanilla berak. Sebenarnya Walid dia yg buat avin damia n saya just tolong sket2 je....hehe.

Itu baru adventure na bawak balik si Chellow Vanilla nih kat KL dah balik KL ada plak pengalaman n rintangan yg lain....hiksss



Weols sampai KL alhamdulillah Raya ke-6 so tghr tuh terus gi carik kedai pet sekitar bangi n kajang. Kat Bangi semua kedai pet tutup lagi pastu merayau plak weols ke kajang nasib baik ada yang bukak terus beli semua keperluan Chellow Vanilla kat situ jugak.


Complete ngan cage, bekas pasir n penyodok dia, pasir, shampoo kutu sbb bulu dia penu kutu kot, makanan n jugak ada satu ball kecik untuk dia memain n tak lupa tali leher tp itu nak kena tunggu Chellow besar dulu baru boleh pakaikan sbb weols soh amik yg kecik dia nak jugak yg besar tuh kan....huhuhu.


Cage dia weols beli yg kecik je coz utk chellow sekor je n dia pun masih baby lagi kan so cukup lah dulu lagipun budget tgh tight kan maklumlah baru lepas raya kan...huhuhu


Balik2 terus weols mengerjakan rumah utk si Chellow nih.


Bergurau senda.....biasalah kitten kan mmg suka bergurau kan.



Si Chellow nih agak senang jugak untuk diajar. Xsampai sehari pun dia dah pandai lepas memain kat luar nnti if dia nak rehat or nak poo poo dia akan masuk balik dlm cage dia....hehe alhamdulillah senang sket kerja weols.



Inilah dia budak paling happy dah dapat bela cat yg dah lama dia idamkan yang tak leh tahan tuh kat semua orang dia nak cerita yang dia dah ada cat....hiksss

Sekarang nih asal keluar memana je cepat je ajak nak balik rumah sbb nak tengok Chellow Vanilla dia tuh...hiksss tapi apa2 pun saya suka dengar cara dia cakap2 ngan si Chellow tuh sambil usap2 lembut kepala kitten tuh. Manja n sgt caring kot kedengaran di cuping telinga saya.

"Chellow lapar ye...chellow nak makan eh??? Chellow jgn lasak2 tau nanti chellow sakit. Chellow jgn cakar avin tau...chellow jgn main kat carpet tuh...jgn poo poo situ nnti bonda marah"

hehehe.....cute sgt....mcm caringgggggggg giler je rasanya...hikss..owh im melting my dear darling :)

Owh lupa nak cerita camne dpt nama Chellow Vanilla tuh. Memula mmg xtau nak letak nama apa kan sbb saya mmg tak setuju avin nk bela kucing nih pastu avin pujuk walid dia then walid dia pujuk saya last2 saya mcm cair lah jugak pastu diorg dok tanya saya nak letak nama apa saya pun jwb je acuh tak acuh sbb kitten tuh kaler kuning2 sket bulu dia so letak jelah CHELLOW....cat yellow.

Tiga beranak mmg dah setuju nak letak chellow kemudian esoknya avin tetiba bitau walid dia

"Walid avin rasa avin nak kasi nama Vanilla lah" pastu walid dia tanya bistu chellow tuh camne dia jwb "Tak pe lah kita letak nama dia 2 Chellow Vanilla...biar je nama dia panjang2...avin suka"

ok lah kami setuju lah kan lepas  3 4 jam lepas tuh datang lagi then ckp avin nak letak nama kitten avin namanya dia CHELLOW VANILLA STRAWBERRY

Terus Bonda n Walid dia bangkang uols....hahaha

Hahaha weols cakap kat dia xleh panjang2 nanti susah nak panggil....pilih elok2 nak letak nama apa jgn nak ada byk nama nnti kitten tuh confuse plak then terus dia ckp oklah chellow vanilla jelah.

ok confirmmmm

Weols bukan apa risau je kan esok2 klu weols setuju kang lusa tambah plak lagi COKLAT....terus jadi chellow vanilla strawberry coklat.....lol!!!!


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

2 Comments Uols:

Navaneetham Krishnan said...

What and adorable pet you have, looks so cute.

Masviona Nas said...

Navaneetham Krishnan,

thanks dear :)

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!