Header

Friday, July 10, 2009

Fakta atau Auta - FOLLOWER

Salam pagi kengkawan semua...

harini aku nak buka kelas pasal Google Friend Connect...
atau lebih dikenali sebagai Follower...


Apa itu Follower?
aku rasa ramai yg salah tangkap makna Follower ni..
dari segi bahasa, Follower bermakna pengikut...
so dari segi makna bahasa ni pun sebenarnya dah jelas..

Dah lama sebenarnya aku notice, ramai blogger yang menjadikan Follower sebagai kayu pengukur ataupun benchmark utk tgk blog dia tu ramai pengikut or not..
Ye.. mmg tujuan Google perkenal widget follower atas dasar utk memudahkan reader menandakan blog kita, supaya mudah dia menerima sebarang update dari blog kita melalui dashboard dia..

tapi kan, komuniti blogger kita ni nampaknya agak keliru sikit ngn Follower ni..
ramai yg anggap, Follower amat perlu dititik beratkan...
Kurang follower, bermakna anda kurang diterima (baca: glamer) di arena blogging... kan?

so sekarang jom kita tangkis tanggapan camtu..
tak semestinya anda kurang follower, anda takde org lawat..
sbb masih ramai lagi reader yg suke menyepi.. silent reader.. and ramai gak reader yg tak berminat nak jadi follower sbb dia paham apa itu maksud Follower (iaitu - kita akan follow sesuatu blog if kita bebetul minat n tak ingin terlepas dari sebarang update dari blog tersebut)...
Widget Follower yang Google bekalkan utk platfrom Blogger/Blogspot ni ialah tidak ubah seperti widget2 lain.. sbg tools utk memudahkan reader..
tidak lain tidak bukan tujuan asal ialah utk memudahkan fan utk mengetahui status terkini entry blog...
tidak sesuai dijadikan kayu pengukur..

kerapkali aku tgk para blogger mcm taksub sgt ngn follower...
kiranya if I follow u, u WAJIB follow I balik..
hihihih.. kan dah lari konsep tu..
Konsep asal from Google mengenai widget Follower is "if I suke content blog u, i follow u sbb i tak mau miss entry2 dari u"

byk kes terjadi di mana, kita dah berasa selesa sbb kita dah ada mungkin 400, mungkin 800 org Follower...
tapi adakah kita yakin bahawa setiap follower kita yg ramai tu adakah mereka akan visit blog kita semula?
or dia just terjah blog kita, follow and then terus tak masuk dah lps tu.. huuhuh..

so kat situ dah terbukti, ramai follower tak bermakna hits kita tinggi..
napa kita sebok pasal hits?
sbb NUFFNANG la of course..
and jugak if hit blog kita tinggi, sng2 je kita leh request utk org sponsor or bubuh iklan kat blog kita..
huhuhu.. ye.. duit lagi disitu utk kita.. hihiih

So apakah sebenarnya cara utk kita jadikan sbg kayu pengukur blog kita?

haa.. ni meh sini aku nak citer pasal rating n hits web/blog..




Tools yang sepatutnya kita guna utk ketahui rating blog kita ialah bukan Follower, tetapi Google PageRank...
PageRank yg disediakan oleh google ni ialah tools yang menggunakan algoritma analisis daripada pautan ke laman web kita..

secara umunya, pageRank ni akan menyenarai web/blog kita mengikut skala 0 hingga 10...
kiranya if web/blog kita ranking 0, so maknanya kita berada di ranking paling rendah dan jika ranking kita ialah 10, bermakna.. perrggh web/blog korang adaah sgt terkemuka seantero dunia !!

camna nak cek PageRank ni?
leh je g kat site ni kita try tgk blog kita berada di rank ke berapa..




Check Page Rank of any web site pages instantly:




This free page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service

just masukkan url blog/web korang n tgk hasilnya..

untuk masviona.com, setakat ni baru di rank 2/10..
huhuhuuh


Page Rank Check

ok.. dah cek PR memasing? amacam?


ada satu lagi kaedah utk cek ranking kita..




kali ni kita guna tools yg Alexa buat..
Alexa ni ialah sebuah kompeni yg khusus kepada menjejak populariti websites lain..

yang menarik guna tools Alexa ni ialah Traffic rank dia..
Rank tu dikira berdasarkan kombinasi purata pelawat harian dan pageview sepanjang 3 bulan dan akan diupdate secara harian..
Site yang mempunyai kombinasi visitor n pageview tertinggi akan dilabel sbg #1..

setakat entry ni di taip malam tadi, ranking antarabangsa bagi site masviona.com ialah #1,104,304
manakala ranking bagi Malaysia berada di tangga #6,981
hmm. kira orait la kan..
tapi buat korang yang dapat ranking #8 if guna platform blogspot, jgn terlalu gembira... huhuuh..
sbb ranking #8 tu ialah ranking bg Blogspot...
Alexa tak dapat nak calculate ranking sbenar blog korang atas beberapa sebab - maybe blog baru dibuka..

camna nak kira ranking Alexa, leh gi kat sini http://www.alexa.com/siteinfo then masukkan url blog korang kat bahagian Site Lookup..

ok dah penat dah taip..
moga persepsi "i dah follow u... so follow i balik ek" dapat ditangkis..
kita follow sbb kita minat ngn content dia..

tapi apapepun, tak salah pun if kita sesaje terjah blog org lain n follow semua !!
hihihiihihh...



*masviona.com tetap menghargai semua yg telah menjadi follower.. harap anda semua follow sebab bebetul minat n akan repaet melawat kami di masviona.com lagi...

MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

~zuraiwan~ said...

hmmm...bsetuju juga ngan statement ko di atas tu psl follower ...ye la...x semestinya semua follower tu akan every day bc blog kite kan...kite pun bkn ada ms nk bc semua blog followers kite...

psl rank tu...tq2...gud info

atty's said...

betui tu ckp ps,...kadang ade yg paksa2 suh jadi follower..dan kalo org tu follow lak blog kita..harap kita dtg blog diaorg.

kalo ade masa..leh ar..jenguk semua..kalo tak..tak dpt nak nolong..

ktynya 3/10 ..huhuhh..

Sis-Lin said...

betul jgk tu..sis pun harap org follow blog kita,klu suke follow le,nk bc ke x ke,ikut suke korang le..kan?...
kita sama ranking..pagerank 2..hehehehe

neezareef said...

aku pn nk setuju jugak...
x yah paksa org jd follower..ikhlas ler nk follow kan
klu wat contest pn jgn paksa gitu..heheeh

dah cek gak..2/10

jd ler jgn 0 gitu kan

masviona said...

zuraiwan:
tuler psl..kadang² ada stgh tuh jadi follower but lepas tuh tak masuk² dah...hiksss

atty:
yg spesis paksa² tuh lagi ler saya nyampah....nih jenis tak paham konsep ler tuh wat sesutu sbb terikut² ngan org bukannya nak pahamkan dulu....hehehe

sis-lin:
tu ler...sama konsep ngan sis...:)

neezareef:
yes betul...ikhlas..hikss

CuTeMiUt78 said...

yup.. betul tu.. setuju sesangat bab folowers tu..

akak pun dah check dah.. sama gak rank nya 2/10.. :D

rosy said...

Thanks for the sharing this website. it is very useful professional knowledge. Great idea you know about company background.
web application development

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!