Header

Monday, September 14, 2009

Car Power Inverter

korang semua ada henpon..
korang semua ada kamera..
kebanyakan korang ada lappy..
segelintir ada walkie talkie...

dan korang jugak sama macam kitorang, suke travel..
bila dah travel, sure byk masa habis dalam kete..

raya ni pun, nak balik kampung..
masa byk habis dalam kete..
mcm weols, hampir 8 jam duduk dalam kete je bila balik kg kelantan..

pastu korang terula plak nak caj henpon..
begitu jugak ngn kamera uols...
batt nak habis..
haa.. haru..
lappy pun dah kering.. walkie talkie takyah cakap la.. korang dok roger2 je dalam 2 jam habis la batt walkie talkie tu...

so camna?

sedih kan..
ada gadget tapi takleh utilise..

now.. team mv.com sedih no more !!!!
ahahhaha..

sbb kitorang dah rembat inverter utk kereta..
apa ke bende ny lak inverter ni?
mungkin ramai yg dah tau, letrik from kereta is DC... manakala letrik utk plug normal is AC..
bukan AC Di Mana tu.. Alternating Current ye..

so inverter ni bertindak untuk menukarkan DC kepada AC..
ok ok...
bahasa mudahnya, inverter bertujuan utk menjadikan tenaga letrik from kete supaya boleh digunakan oleh alat kelengkapan elektrik yg lain..

inverter yg aku beli aritu bukanlah inverter yg pasang kekal.. but just inverter yg mudah alih..
cucuk kat cigarette lighter tu je.. and hanya ada 1 soket universal 3 pin..
dan watt dia pun kecik je 150watt..
sufficient la tu caj menge caj ni..
nak pasang periuk nasik or peti sejuk thru inverter ni mmg meletup la kete ko hahahaha

ni aku curik amik gambar masa dalam kedai tu..
ada byk gak choice...
tapi aku just amuk yg tu je sbb murah sikit..
yg lelain mahal.. ntah napa ntah mahal watt sama je 150w gak

taraa...
ni la dia si Encik Inverter..
hensem tak dia?
nampak gagah berani je kan ngn body aluminium and LED merah and hijau.. huuhuh


cucuk hujung ni kat cigarette lighter...
pastu leh pakai dah...
takyah nak wat wiring bagai..



ni plak bontot Encik inverter...
ada kipas..
ada suis utk on off..


huhuuh.. Encik Inverter sedang beraksi...
cucuk je la apape charger...
baik 2 pin or 3 pin leh masuk punye sbb dia wat soket 3 pin universal...
dan jugak ada usb punya port..
so if korang nak lagi mudah, just bawak je cable usb korang n leh caj pakai kabel usb je..
takde la susah nak bawak charger besar gedabak..


so apalagas uolss...
beli je la memasing sorang satu letk dalam kete sng!!!!





MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

10 Comments Uols:

n0n0n said...

sempoi gak en. Inverter ni...sgt bagus la....kalo radio rosak,leh arr kita cocok en. Radio kecit kn?kalo lapa lak,en. Toaster leh cocok x?pn. Water Heater ke....ahaks

prebetsabu said...

n0n0n: oi oi.. water heater ke toaster ke, iron ke, jgn plak ko bubuh kat situ.. kalau tak barang tu yg rosak, kete ko la yg rosak...

tgk la watt... yg utk cucuk kat lubang rokok ni just 150watt.. klu nak besar watt, leh beli yg ccuk direct kat batt tu.. kene wat wiring.. yg tu 300watt..

camna nak tau bape watt barang letrik ko tu supaya masih dalam julat selamat digunakan kat inverter ni?

camni:

WATT = AMP x VOLTAGE

korang tgk la label kat brg letrik korang tu.. bape voltage dia n bape ampere dia.. then korang kali kan

n0n0n said...

sgt la malas nk g check abg PS oi....aku ni bkn rajin sgt...kekekeke...kalo 300 watt smbung bateri ye?nape tak sambung alternator trus?kn pembekal tenaga direct tu?silap2 leh letak peti ais(yg kecit) dlm kete...wakakakakak.....

Jocko said...

harga ???

prebetsabu said...

n0n0n : aku kurang arif la plak napa dia tak sambung kat alternator.. huhuuh...

jocko: sengaja je aku amik gambar tu yg ada tanda harga kat atas tu.. hihiih.. tak pasan ek.. takpe.. rm69.00.. yg tu paling murah aku jupe.. ada lain dalam rm89... kat Digital Mall PJ.. tp biasanya kedai aksesori komputer yg besar2 mmg ada jual...

n0n0n said...

ahaks....aku pn kurang arif gak....tp kalo micheal scofield dia tau la kut...bro PS...gmail ade inbox utk SPAM ke?

prebetsabu said...

n0n0n: huhuhuuh..

weh semua email host ada spam filter lor..
utk gmail, ada sbenarnya kat list belah kiri tu.. inbox, sent semua tu kan.. tapi klu ko jarang bukak folder spam, dia akan sorok.. cuba ko carik mesti dia ada tulis "4 more" ke "52 more ke".. huhuhuuh godek jgn tak godek! mmg ada spam folder!

n0n0n said...

patut la xde selama ni....tp seriyes,mmg takde email pon bg password ke apa dr MV.com.....huhuhu...

Jocko said...

hahaha, tak prasan aku plak harga dah ader,,, kalau RM69.00 ok la tu,,,

tuberose78 said...

apa ra prebet!!! weols dah lama dah pakai inverter nih!! awat tak habaq??! boleh rekemen yg baeekkk punyer... tapi weols direct wire.. adviseable coz lagi selamat.. esp. kalau nak pakai byk power la.. psp pon bley main.. opsss.. tapi triton/city tak der monitor tv ekkk... kah..kah..kah.. upgrade la weiihhh!!

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!