Header

Monday, October 19, 2009

Deposit.. hangus atau pulangkan?


Kes dia simple je..

katakanlah kita dah bayar full deposit utk sewa umah contohnya..
and kita dah sign agreement siap bagai..
then tetiba dalam 4-5 hari lepas tu kita ubah pikiran lak takmo sewa lak

so apa jadi ngn duit deposit tu ek?

sepatutnya, dah nama pun deposit, for sure la akan hangus kan..?
dah nama pun deposit.. bertujuan sbg tanda kita komfirm and commit nak sewa umah tu..
so tuan umah tu dah tak cari tenant yg lain..

then atas sebab2 penyewa tu sendiri, dia nak cancel from sewa..
bukannya masalah datang from tuan umah..

so sbg tuan umah, salah ke nnti if dia hanguskan je duit deposit tu..
dia hanya pulangkan balik deposit air n api (which sepatutnya hangus jugak la kan.. sbb tenant tu batal nak sewa last minit setelah semua persetujuan dibuat) and jugak dipulangkan advance sewa utk bulan tu..

dalam agreement mmg tak nyatakan la plak syarat if dah byr deposit then 4-5hari lepas tu kensel.. apa jadi ngn deposit tu..
tapi ada dinyatakan, notis atleast sebulan perlu diberikan kepada tuan umah if nak kuar from umah tu.. if keadaan umah ok, then deposit akan dipulangkan..

so camna pendapat uols?

pada kiraan aku, dah nama pun deposit...
tenant dah commit nak duduk and umah tu dah di book utk tenant tu.. tenant lain yg mai tanya semua tuan umah rejek bulat2 sbb dah ada org byr deposit..
then suddently nak kensel..

huhuuh..

amacam??

macam2 hal kan?

*pertanyaa dah difailkan di web Tribunal Pengguna.. kita tunggu respond from dorang dlm 3 hari bekerja..


MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

7 Comments Uols:

iena hamdi said...

tu la pasal... iena pun dah kena.. tapi lepas 2 minggu.. mcm2 alasan dia bg... konon kata tak duduk lagik la rumah tuh...mujur la sebb dia student kitaorg cuma amik sebulan deposit ajer masa tuh... plus api air 200..

mula tu dia mcm nak marah bila kata deposit burn.. yerla iena dah pergi tnb kena masuk kan elektrik, tukau meter baru, pasal rail langsir..minyak kereta lagi ke sana...

so boss kata burn la sebb dia dah sign..cuma api air tu kami plan nak pulangkan itupun lps dpt bil nanti...

ikut legal salah ke tak eh?

ayuz said...

kalau nak ikutkan mmg burn.. sbb itukan deposit...masa k.ayu dulu dalam aggreement k.ayu mention skali psl deposit..selepas 1 tahun tinggal di rumah tu baru deposit dipulangkan.. kalau 2 atau 3 hari ke 1 bulan ke..mmg tak dpt.....maknanya mmg tak dptlah deposit tu kalau dah siap sign aggrmnt...

Cath J said...

Terpulang pada hse owner lah. Kalau tak tertulis dalam agreement (Napa tak tulisss??? ^_^), deposit itu masih boleh di negotiate.. terpulang pada hati budi hse owner.. Nak bagi 50% balik ke atau kembalikan tu lah dposit utk air dan letrik je. Kalau nak hangus kan semua pun boleh juga (Yg penting, hse owner pernah give warning pada penyewa tu.. deposit non refundable.. at least ada pernah mention ngan org tu)..Tapi kalau dah kembalikan deposit air ngan letrik tu pun dah kira baik lah tu.....

Tapi kalau ada letak kan dlm agreement lagi lah senang... tak yah byk cakap..dah terang2 , kalau masuk court pun...ada agreementnya... tetap menang lah...

*Selalu deal ngan hal2 mcm ni time menyewa kedai*..

lily lotus said...

dlm dilema betulkan..sian plak kat penyewa tak jadi tu..maybe dia nak cari tmpt lain..atas sebab2 tersendiri..n dh tentu2 nk pakai duit jugak..for u guys still bleh cari penyewa lain..give n take lah ;)

nURmALa mAZLan said...

kalau ikut kan mmg burn..
tp terpulang la kat owner hse macam mana

abis tu kalau 10 org macam tu
pening la kita
kejap nak, kejap x nak
rasa chop rumah tu bg deposit..takut nnt x de rumah pulak
tetiba dapat rumah lain, nak balik duit tu..ceh~~
itu penting kan diri sendiri namanyer..
nak main chop² pulak..aahahaha~

yg kali ni consider je la sbb mmg x tertulis dalam agreement kan..
dah tau jadi cam ni kan, lepas ni kalau ada yg nak sewa, bat perjanjian deposit TIDAK AKAN dipulangkan

prebetsabu said...

ALL:

thanks pd yg bg inpt n pandangan..

as yg aku dh bgtau td.. yg aku citer ni sekadar basic je..
aku simplify jd cth yg sng..

hakikatnye, pjg berjela rentetan citer ni..
dorang dah agree utk terima keptusan weols.. pulangkan half..
then bila weols dh bankin.. lain lak citer..

dok sms kata jgn aniaya dorang la itu la ini la.. duit ut nnti nak wat bg makan minum family weols la.. so xpikir ke baik buruk duit tu nnti..

takpe la.. itu cerita sebelah pihak weols..

sebelah pihak sana mungkin ada bersi dia sendiri..

yg ptg, ramai kat sini sepakat mengatakan:

DEPOSIT ADALAH HANGUS IF TETIBA TENANT UBAH PIKIRAN TAKMO SEWA, EVEN SELEPAS BAYAR DEPOSIT N SIGN AGREEMENT..

*sesapa yg dah add aku kat FB, leh tgk situ.. pg lebar warga fb diskas pasal isu ni kat status aku..

El-Zaffril said...

Kak Mas.. my opinion was...

Memang deposit akan hangus. Tapi itu semua atas budi bicara tuan rumah la.

Ada 2 cara utk tidak hangus...
1. Penyewa kene settlekan tinggal di rumah sewa itu sehingga cukup utk cover deposit tu. Contoh dia bayar deposit untuk 2 bulan. Then stay la 2 bulan. So akan hangus la deposit tu. Tenant takyah bayar duit sewa time ni.

2. Kalau dia tanak stay and then ada tenant lain masuk masa cooling period tu... serah je duit deposit tenant baru kat tenant lama... tapi depend pada berapa bulan la yang tinggal... contoh.. deposit untuk 2 bulan then cooling period kene 2 bulan... tapi the last one month ade tenant baru masuk... so deposit sebulan serah pada tenant lama.

Akak... tu my idea la. Tapi semua itu atas budi bicara tuan rumah la kan. Tanak la bermasam muka kerana duit.

Tapi kene tengok gak agreement macam mana. Anyway kalau agreement ade matikan setem... then its valid... kalau takde... hurm... tatau la proses seterusnya...

Better selesaikan cara perikemanusiaan la akak erk... good luck

kalau dah pulangkan half tu... kire sangat berperikemanusiaan la...

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!