Header

Friday, February 19, 2010

Lelaki sure minat moto kan?

orang kata dah mcm big boys toy la...
tak caya? gi la tanya memana lelaki aku rasa 90% akan kata "Ya, impian saya sejak muda ialah untuk menunggang motorsikal"

kenapa aku cakap cenggini? sbb viona pelik la kat aku..
dia kata dah berumur camni pun suka lagi ke nak ride moto..
patut lagi tua lagi patutnya minat tu lagi kene selari la ngn peningkatan usia dan juga peredaran masa..
kata dia lagi, budak2 je yg minat moto ni.. umur setara kita ni dah mcm kureng sesuai je nak bermoto2..
dan viona jugak kata, dalam byk2 yg aku buat dalam hidup, perkara nak jd rider ni la yg dia tak berapa nak sokong..

ala... rileks la viona ku tersayang..
b beli moto ni pun bukan atas dasar nak penuhi impian "budak2 lelaki" dalam diri b ni pun..
tapi kalau keadaan tak memaksa, takde la b beli moto ni pun..

v igt tak lagi sejak kita jual moto v tu, dari setahun ke setahun b dok usya je motor2 kat market..
tapi time tu, di samping kewangan yg begitu ketat (baru kawen maaa.. byk pakai duit. nak beli umah, upgrade kete.. anak...) so selama beberapa tahun tu la b just leleh ayaq liuq je tgk team2 moto ni.. hahaha..

but kali ni, kebanyakan bende dah settle..
umah dah ada.. kete dah ada.. etc etc..
so leh la b amik kesempatan ni utk sambar jugak moto..

dan jugak, kesempatan yg b amik ni bukan je semborono..
tapi utk kemudahan kita gak nti..
v paham kan maksud b ni.. kemudahan kita sbg pengangkutan alternatif..

walaupun sekarang kita ni dah berkeluarga.. dah ada anak bini..
tapi tak semestinya if nak jd rider ni nnti kang lupa anak bini.. tak mcm tu..
bukan nak jadi mat rempit lah...
nak guna moto tu as alternatif transport n jugak santai2..

b tau..
dari mula b usulkan nak beli moto ni mmg v mcm nak taknak je layan..
mana taknye.. nak beli terus yg besar gedabak tu.. 650cc. haha
tapi bila pikir2 balik.. betul la mcm v cakap.. tak perlu la membazir terlalu byk utk motor besar camtu.. dah serupa bayar kete dah tiap2 bulan lak..
kang nnti esok2 anak2 nak sekolah ke apa ke takkan la sanggup potong bajet dorang semata2 nak bayo moto tu mahal2 kan..

so.. takpela.. kita beli moto kecik sikit... sikit je kecik.. tapi taknak kecik sgt hahaha
mengalah la jugak demi kepentingan keluarga .. huhuhu

at least dapat la jugak merasa dalam hidup kita yg tak panjang ni..
masuk la gak dalam kamus hidup kita pernah gak merasa ada moto..
hihihi..

tapi v jgn isau la..
kan b kata, b beli gak moto tu bukan semata2 sbb nak penuhi impian budak2 b ni je..
tapi jugak sbb rasanya keadaan dah memerlukan kita ada sebijik moto sbg pengangkutan alternatif kita..
v jgn takut.. b bukannya nak jd hardcore rider.. jgn isau.. b takkan lari dari landasan.. apapepun, tetap family kita nombor 1!
tapi sesekali tu ada la kot nak join konvoi.. hahah..
v nak ikut, jom je la.. tapi get ready la sakit2 pinggang jalan jauh, debu panas ujan.. benti tepi jalan etc huhuhu..

apapepun, terima kasih la kat v sebab dalam berat hati tu pun, v still bg kerjasama..
betul la.. even b kalau ikut hati bole je sambar motor 650cc tu without consult v, rasanya amat tidak sesuai la kan b wat camtu..
kita bina institusi kekeluargaan.. although suami is the leader, but still a leader needs an advisor.. baru la keputusan yg dibuat dapat pertimbangan dari segenap aspek.

dah alang2 sesi luahan perasaan and justifikasi keadaan ni, teringin lak nak imbas semula jenis2 moto yg pernah kita pakai...
jom..
(semua gambar moto di dalam ni dalah bukan gambar actual moto yg dulu.. ni just aku copy paste from google sbg reference.. crredit pada tuan asal gambar2 ni)

Honda C70..
hah.. ni moto paling sempoi..
bukan aku punya pun...
masa tu arwah paklong tahir yg bg aku guna moto ni sbb dia kesian kat aku yg kene campak kat kolej matrik area kuala kubu baru (padahal aku yg merengek2 susah takde kenderan nak gi kedai etc etc...)

dah lupa lak nombor plate moto ni.. tapi pangkal dia WAK xxxx..
old school gilak..
semua yg 1 kolej matrikulasi ngn aku dulu sure tau pasal WAK ni hahaha..


next, lepas dah masuk degree, beli la moto baru sbb WAK tu pun dah uzur.. rosak dah dpt kat aku haha..
dapat je duit ptptn, terus beli modenas kriss 110cc ni..
plate BFQ523
tak byk ragam.. senang betul pakai kriss ni dulu..
start terus jalan je....
byk jasa.. dah berkali2 dok mengangkut cpu atas moto ni utk presentation... time tu notebook mahal nak mampos mana mampu beli..

lepas tu, dah final semester degree, gatal lak tgn nak mengupgrade moto..
beli yamaha 125z ni.. beli sekenhen kat kedai moto..
alhamdulillah nasib aku sgt baik.. takde masaah pun een moto sekenhn..
power beb moto ni..
plate nombor BFU 8923

aku pun kapel ngn viona time ujung semester kat U..
so viona la awek yg dapat bonceng 125z ni hahaha

amacam v... masa v naik 125z ni b ada nakal tak?
takde kan... kan kan..

tp..moto ni mmg panas...
masa bulan puasa 2004, moto ni kene curik kat area kompleks kotaraya kat kl nuu..
masa tu aku n viona singgah nak beli minyak 2t.. paking sat..
then dah sudah beli tu, g kat tpt paking tgk moto dah takde..

aduuiii rasa mcm nak mengalir air mata!!!

menapak gi kfc kat petaling street utk buka puasa..
makan secara terpaksa sbb hati sudah layu moto kene curik!!

so patah la kaki sekejap time tu..
tapi natijah dia, kitorang lebih kuat azam utk kumpul duit beli kete..
pergghh.. kumpul duit nak kawen.. nak beli kete plak lagi.. ayooooo
tu yg weols wat 2-3 keje dalam satu masa.. sampai kol 3am pun keje lagi.. parttime data entry...

tapi sementara nak kumpul duit beli kete, susah la takde transport nak gi keje siang malam tu kan..
mujur la zaman student dulu viona juga adalah seorang minah rempit..
dia jugak beli moto time dpt ptptn dulu..
plate tak silap aku BDY9205 kot..

lps dah habis study dia letk moto tu kat kg..
so weols pi balik kg amik balik moto tu..
biasa la moto kampung, roadtax sume dah mati.. bertahun2 dah mati..
so beriya2 la weols g puspakom wat checkup utk renew balik roadtax..
dapat roadtax terus repair2 balik moto tu kasik sedap sikit.. then pos moto tu balik kl...

byk jasa gak moto ni.. even moto dah buruk n sedikit uzur.. paling laju pun leh gi 80km/j je..
tapi kalau la takde moto ni, susah gak weols nak keje cari sesuap nasik n simpanan kawen
so last2 dapat gak kumpul duit beli kete..

tapikan, moto 125z aku yg ilang kene curik tu kan, polis jumpa balik tau!

setelah setahun lebih hilang, polis jumpe balik moto tu bersama si pencurik!
tapi moto tu dah berubah rupa la..
dah jd motor mat rempit sejati..
brek disk depan pangsung dah takde..
seat dah potong layang..
ekzos dah buang silencer.. pranng pranggg bunyi dia..
enjin pun dah kasar...
body dah habis calar balar..

mmg dah tak sedap langsung la 12z tu..
si pencurik tu bekas askar.. kene penjara 6bulan je..
sakit betul hati..
weols mangsa ni menderita susah payah setahun lebih nak carik transport lain..
dia kene penjara 6 bulan je..

so dah dpt balik 125z tu, bela perbaiki la balik..
even tak dapat kembalikan dia ke keadaan asal, but at least leh la guna.. laju la sikit dari ex5 tu..

dan akhirnya ex5 tu pun weols jual..
sbb time tu weols dah kawen.. dah ada kereta..
mv masa tu keje kat putrajaya.. dia drive kete..
aku time tu keje kat subang.. aku bawak moto..

so bila pikir2 balik, daripada ex5 tu buruk je tak diguna, better weols jual je..
dan akhirnya moto kesayangan mv tu dah diletgo..
mv beli time tu rm1500 kot..
dah guna hampir 4tahun..
kita jual laku lagi rm1500 jugak.. wahh berbaloi2..
tq tak terhingga pada ex5 tu..
dari mv student, mula bekerja, sampai la dah kawen n mula stabil... ex5 tu setia menemani suke duka..

then tahun 2007 weols pindah ke teratak mv.com..
rumah weols sendiri...
nak pakai duit byk kan nak masuk umah baru...
nak renovate sikit2.. nak wat grill.. tambah perabot..
last2 weols jual je 125z tu..
walaupun berat, tapi terpaksa la...

aku merengek2 lak kat mama n abah sbb tgk moto kat umah orang tu mcm tak digunakn sgt...
guna utk dekat2 je.. p masjid je. bwk slow.. sampai prob enjin moto tu.. bape kali dok kuar masuk bengkel..
so aku pun menggunakan skill memujuk kat mama n abah...
mintak dorang bg kat aku je la pakai moto tu..
ahhahaha

dapat beb!

sampai la skrg ni berjasa lagi yamaha ss110 ni..
dah tukar sport rim bagai siap semua..

moto ni pun ada kenangan special wat weols tau!
dgn moto ni la insiden hajat tak kesapaian utk tgk F1 racing tu..
ni entry dia aku pernah wat dulu hahahah kelakar dan penuh emosi..

leh klik sini

avin damia kenal moto ngn motor ni la..
suka betul dia if petang2 aku ajak dia naik moto ni roda2 taman perumahan weols..


lepas ni, moto ss110 ni aku pulang balik la kat mama n abah..
sbb aku dah beli moto baru..
tapi moto baru tu tak sampai2 lagi pun..
dok tunggu kilang naza pasang moto tu.. tgh takde stok..
aishh lambat lak..

moto apa?
tunggu la moto tu sampai baru aku bgtau..
tak besar, tak kecik la moto tu..
yang sedang2 ajaaaaa................


thanks MV!

*baru aku sedar.. panjang betul entry ni!!!







MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD
Camna?

11 Comments Uols:

kojah said...

moto bro cmne??abg sy baru amik moto besar...tp xada lah besar sgt..kaler hijauuu!nnti sy publish kt blog...huhu

alah, laki camtuh la...sm cm abg sy...dia kata xnk kete...buat jem jerk...so dia amik moto...

prebetsabu said...

kojah: kaler ijau ek.. sure tu kawasaki ninja 250 kan?

kita tak beli moto style gitu.. nnti nak bawak mv kang tertonggek2.

kita beli easy rider

n0n0n said...

waaaaa......lama xnek moto.....my dream is hayabusa....ekekekeke....abg2 aku xbg pkai moto kecik2....xsesuai ngan badan gedabak aku ni bro....tp teringin lak nk nek pasola...ekekeke

prebetsabu said...

N0n0n: humangaihhh hayabusa! Tabek spring la... Xpe.. Pelan2 rancang leklok sure dpt..

Nyonya sblh umh ms kecik2 kat shah alam ada pasola.. Rilek je tgk dia bwk... Sempoi.. Skrg ada lg ke on d road moto ni...

lily lotus said...

begitulah kisah saya sebuah motor..huhuhu

masviona said...

hiksss.. amboi PS.. pjg berjela nooo penjelasan..

ye la.. v tau la jiwa b tu meronta2 nakkan moto kan.. takpela this time ni v rela la.. but big NO if b nak moto lg besauu yee..

hati2 tau bawak moto darling!

Phanter2 said...

bang,
boleh pinjam ayat tak...nak bagi kat ayang saye..hehehe

prebetsabu said...

phanter2 hahaha.. saba bro.. pelan2 pujuk ayang ko tu.. rancang elok2.. agak2 sume dah ok, sambarrr je la....

yesszzaaa

Cath J said...

wow.. nak merempit pula skrg yer... best...^_^

Mr.N said...

pakai 125z gak masa kat u, now jd tukun kat umah kat kampung haha...=D baby sy tuh siap ada nama lg...'purplelova' haha...

hmmm....adek sy pon pakai 125zR kaler itam silver...kena hijack kat jalan on da way nk g HUKM dari BTR...kuang ajaq tol manusia tuh...!!! masuk neraka jahanam paling bawah sekali la...huhu...apa eh no plat die, x ingat la...tp start AFH **** huhu...

PS...layan scooter yg gedabak beso tuh jom...haha...apa eh jenama die..SYM kot ke apa ntah...hehe...
(R1 @ CBR pon layan gak kan..?? kena kumpul duit nie haha...)

farae said...

ala tau mto ape..haha.moto 'TU" kan

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!