Header

Tuesday, January 07, 2020

Malas?

Malas?
"Bukan malas Bro... tapi gaji kecik lah... mana cukup!"
Bistu kau nak gaji berapa?
.
"Aku ni jenis yang tak boleh ikut kepala orang Bro.. aku rebel! Aku nak flexibility.. aku memang cita² jadi Tokey, tapi lom ada jalan lagi lah!"
Bistu, kau lebih selesa menyusahkan makpak?
.
Gais, kita ni hidup kat dunia, dari zaman apa sekalipun, semuanya mesti bekerja..
Kalau dulu atok nenek kita kata, zaman mereka, hidup mudah, tak terbeban...
Tapi mereka pun bekerja gais!
Kau tengok tak orang² tua, dek kerana mereka dah terbiasa bekerja, kalau now mereka duduk lepak² saje² kat rumah anak² mereka, mau 2 hari je, DAH DEMAM!
Sebab itu bukan gaya mereka..
Dari dulu dari muda mereka dah biasa bekerja keras siang malam..
Mungkin zaman aritu, wang ringgit bukan tujuan utama.. mereka bekerja untuk makan dan pakai!
Mereka bercucuk tanam, berbudi pada tanah, untuk makan pakai mereka...
.
Tiada seorang manusia pun yang dilahirkan punyai magik, takyah buat kerja apa pun, tetiba makanan sampai kat atas meja.. tetiba baju dah siap terjahit..
Tidakkah terdetik di pikiran kita, sedangkan Baginda Rasul kita, Muhamad (ucapkanlah selawat) pun bekerja keras!
Beliau insan terpilih, kekasih Allah pun bekerja dengan amat rajin dari kecil lagi.
Mengembala, berniaga segala macam.
Ada riwayat kata beliau duduk senang lenang?
Even beliau pun turun ke peperangan tau! Ikat perut dengan batu, jatuh luka segala...
Itu kekasih Allah, insan paling mulia, dijanjikan syurga pun bersusah-susah.
Kita, tak malu ke gais? Allahu...
.
Gaji sikit?
Tak boleh diarah-arah?
Meh aku kenalkan dengan seorang kenalan aku..
Beliau ni boleh lorongkan kalian dengan pendapatan sehingga RM4000 sebulan tu no hal, doable dan tidak mustahil.
Beliau boleh ajar dan tunjukkan jalan camna nak own manage masa, agar kita bekerja dengan fleksibel.
Beliaulah, Abu Hassan Al-Gerikas!
.
Join lah team beliau untuk belajar banyak perkara.
Mak pak yang ada anak muda kat rumah tu, paksalah mereka..
Isteri² yang punyai suami dudu kmengangkang tu, ajaklah dia..
Atau para wanita kuat sekalian, nak berdikari, sertailah beliau dan team.
Saya yakin, jika rezeki kita ada, kita boleh berjaya.
.
Dalam dhuha, kita ada berdoa;
Ya Allah
Jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi, keluarkanlah
Jika sukar, permudahkanlah
Jika haram, sucikanlah
Jika jauh, dekatkanlah
Allah pasti perkenan doa kita, namun, kita yang perlu berusaha untuk mendapatkannya..
Mungkin, dengan 1 langkah ni, kita dapat memecahkan tembok yang selama ni kita fikir sebagai penghalang tersebut?
Allah maha tau, kita berusaha lah.
.
Mari kita sama-sama ikhtiar..
Nak orang bantu kita untuk start?
Nah aku dah perkenalkan..
Maju lekas, kekawan semua!
Aku gembira dengan kegembiraan korang..
Kita takde hasad, hanya mencuba untuk membantu.

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ
Camna?

0 Comments Uols:

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!