Header

Wednesday, October 03, 2018

Ponteng Sehari Sebelum Atau Selepas Cuti Umum Di Malaysia




Bulan September hari tu kan banyak cuti umum kan, syoklah pekerja nak bekerja time tu kan. Nak-nak kalau company yang jenis sapu bersih semua cuti umum yang kerajaan declare.
As for Glowing Concept kami hanya declared 11 hari sahaja cuti umum bergaji setahun (jika bekerja) ye. Namun begitu majikan masih ada hak untuk meminta pekerja bekerja pada hari-hari tersebut dengan syarat bayar lebih la.
Itu yang selalu kita dengar best lah kau hari ni double pay...triple pay semua tu kan.
Namun awas ye, ye ada syaratnya
Kalau korang ada niat tak baik, pulun nak datang kerja time cuti umum tapi sehari selepas tu menghilang tanpa khabar berita tak boleh ye, ataupun sebelum tu korang dah sedap2 layan tidur dekat rumah lepas tu esoknya mentang-mentang triple pay korang datang kerja macam biasa.
Sedarkah korang perbuatan korang yang sengaja tak datang kerja sehari sebelum atau selepas umum tu akan menyebabkan korang hilang kelayakkan keatas bayaran lebih untuk cuti umum tu ye.
Eh betul ke?
Yelah betulah lah ini bukan saya yang kata tapi akta buruh yang kata ye.
"Seksyen 60 D (2) Akta Kerja 1955 menggariskan syarat-syarat hadir kerja sebelum atau selepas cuti umum sebelum pekerja berhak kepada cuti umum berbayar. Maksud ketidakhadiran di sini adalah tanpa kebenaran majikan (AWOL) dan tanpa alasan yang munasabah."
So,
Jadilah pekerja yang jujur, amanah dan bertanggungjawab demi untuk hidup yang lebih berkat dan bermakna. Ok semua 

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Wednesday, September 12, 2018

Relevan lagikah membeli rumah di waktu muda?

Dengan market dan situasi pasaran hartanah semasa, aku berpandangan buat mereka yang baru mula bertapak agar tidak terburu-buru untuk membeli rumah yang pertama!

Dulu memang aku berpegang pada pandangan;
"Beli rumah seawal usia yang mungkin agar ianya menjadi investment suatu hari kelak!"
.

Now, aku sendiri mula berubah pandangan. Rumah sebagai aset investment? Tidak lagi terpakai pada zaman sekarang.

Cuba lihat pada mereka-mereka yang dah beli rumah pada sekitar 2011-2015 yang lalu..

Adakah mereka mampu menjualnya kembali pada harga market?

Silap-silap, kebanyakannya jika terpaksa jual, semuanya jual pada bawah harga pasaran, bahkan ada segelintir yang terpaksa berjual rugi!

Hanya yang mempunyai holding power je leh pertahan serve the banks..

Yang lain, especially yang baru nak bertapak tapi terpesona dengan para player hartanah yang main flip lah apa lah, nampak untung berganda lepas 5 tahun.. now menyesal tak sudah!
.

Now, harga average rumah apartment sekitar 400-550k!

Berapa ramai mereka yang baru nak bertapak yang mampu untuk fork out 10% deposit?

Weeiiiii rm50k bukan sedikit!

Tu belum kira installment bank! Paling tidak rm3k sebulan!
.

Jadi apa penyelesaiannya?

Kau menyewalah!

Rate sewa dalam rm1600 kau dah dapat rumah yang cukup lebih dari selesa.

Yang mana kalau kau beli, kau kena bayar lebih rm3k bulanan dan sekurang-kurangnya 50k deposit!
.

Banyak benda kau selaku startup boleh buat dengan wang lebihan tersebut. Ianya cashflow  yang positif.

Cash is definitely king!

Kau duduk di rumah yang "disubsidi" oleh landlord. Ianya win-win situation.
.

Dan dengan komitmen sewaan tersebut kau tidak terikat sepertimana drngan bank!

Andai kau berpindah tempat kerja, kau pack and angkut barang kau, cari pula rumah sewa dekat opis baru.

Masa pun kau jimat.. tak perlu ulang alik jauh ke tenpat kerja kau..

Kau jimat kos perjalanan dan paling penting KOS MASA!

Kau ada lebih banyak masa terluang daripada kau beli umah ceruk mana sebab kau nak umah yang mampu milik... tapi kau dah rugi MASA!
.

Sampai bila kau harus menyewa?

Sampai kau sudah cukup selesa dengan pekerjaan/perniagaan kau.

Kwsp kau pun dah penuh.. bolehlah mula berfikir untuk membeli.
.

Ingat, kita sebagai startup tak kira berniaga atau bekerja, kita perlukan KUASA cash.

Manipulate cash yang kau ada untuk kegunaan SEMASA dan kemudian kau parallelkan dengan kegunaan FUTURE.
.

Zaman sekarang sudah tak relevan untuk miliki kediaman pertama secepat mungkin!

Terlalu banyak projek baru menyebabkan projek lama tak boleh nak jual tinggi pun..

Dan masing-masing harga dah melampau.
.

Bertindaklah ikut reality semasa.

Tiada salahnya kita menyewa andai itu strategi kita untuk masa akan datang..

Daripada beriya nak gah and nampak hebat..
"Seawal umur 20 tahun lelaki ini telah berjaya membeli sebuah rumah!"

Padahal menanggung bebanan hutang tinggi dengan bank!

Mari kita sama-sama fikirkan.

Jangan kita biarkan diri digari bank!

.
Nash 💖 Masviona Muhamad
Adapt To Current Situation.
#BangsaNiaga

Kiraan stamp duty hartanah

Ok. Tadi siang aku ada hantar post argue berkenaan stamp duty pembelian hartanah.

Malam ni ada free time, meh aku try explain pasal stamp duty, yang mana ianya juga adalah kos pemilikan rumah!
.

Stamp duty ni adalah cukai. Dibayar kepada kerajaan.

Rate sekarang;

1st 100k 1%
101k to 500k 2%
501k to 1m 3%
1m above 4%!

Fuuhh!
.

Jadi kalau rumah kau beli tu rm350k, kau kena bayar cukai stem/cukai taksiran/stamp duty(sama makna banyak istilah) ni sebanyak RM6000.

So kos pemilikan kau bertambah lagi rm6k.
.

Tapi jangan risau.
Tahun 2018 gomen dah bagi pelepasan.

Untuk rumah pertama, for the 1st 300k, gomen bagi exemption.

Bermakna ada penjimatan sehingga rm5k.

Now kos cukai kau hanya rm1k sahajalah jika rumah tu rm350k.
.

Bagaimana drngan legal fee?
Dan juga MOT?

Ini semua kena bayar juga.

Ahhh kau tanyalah pada ajen hartanah kau!
Soh dia tolong kirakan!

Hahaha!

Jangan terkejut andai ada agent yg tatau pun cmna nak kira.. huuuu
.

Makanya aku masih berpendapat, adalah relevan untuk zaman sekarang, jangan terburu-buru beli rumah!

Chain reaction.. low demand nanti rumah turun ler... itu pun nak kena aku sebut ke? 

.
Nash
Pelan-pelan Buka Gari
#BangsaNiaga

Thursday, August 30, 2018

KESILAPAN KAMI KETIKA MENJALANKAN PERNIAGAAN CAR WASH, UNTUK KITA SAMA-SAMA PELAJARI.

KESILAPAN KAMI KETIKA MENJALANKAN PERNIAGAAN CAR WASH, UNTUK KITA SAMA-SAMA PELAJARI.

Since ada permintaan minta aku huraikan mengapa kami boleh kecundang dalam perniagaan car wash kami circa 2007 haritu, meh aku list out beberapa points agar dapat kita bersama ambil manfaatnya dan jangan diulang kesilapan kami, shall we?
.

Atas kertas, perancangan kami memang dah cukup baik! Berikut aku nyatakan plus points and strategy yang kami dah bersedia sebelum kami mula perniagaan kami;

1) Modal yang tak berapa besar!
- sewa kedai rm1500 sahaja! (Deposit around rm4500)
- machines; water jet, snow mixer, air compressor, vacuum total around rm3k (sekenhen, utk startup)
- other tools; kain absorbent, sabun snow, chemicals etc around rm1k
- total up gedebuk gebedak hanya less rm10k utk kedai up n running.

2) Selling Points
- kau tengok, dari 2006-2007 lagi kami dah pikir bende ni.. kau, masuk kelas sana sini baru tau apa tu USP kahkah
- USP killer kami, ialah KAMI PIONEER!
- tiada car wash yang selesa pada masa tu. Kebanyakannya di bawah pokok, maka kami create car wash dalam building, siap lounge! Ada TV, ruang solat, Wifi, toilet, newspapers, magazines & mesin urut!
- car wash biasanya hanya cuci luar and vacum dalam. Extra service polish & wash. Tapi kami different! Kami tembak angin upholstry and dashboard kereta, seat etc. Habuk celah-celah semua hilang!

3) Technical Expertise
- since aku memang tak reti operate machine carwash, kebetulan pakcik kami mmg ada pengalaman, so kami import dia bawak Kajang and lead me & the team technically.
- aku pun banyak buat kajian tentang cara pembasuhan kereta; cthnya basuh dari body atas dahulu membawa ke bahagian bawah agar pasir tak lekat and calarkan upper body. Kami iklankan and tampal di serata dalam kedai agar customers tau, kami belai kereta mereka!

4) Repetition
- car wash ni, bisnes yang tinggi repetition of customers. Dengan selling points kami di atas, kami percaya mereka akan lekat pada kami.

5) Upselling & Cross selling
- kami pelbagaikan servis: sapu RainX, jual RainX, polisher & wax, headlamp cleaning, 3 layer polish & wax, dashboard shine etc.
- kami letak chiller, jual air tin n air kotak. Pastu letak kelapa jelly. Side income yg tak berapa nak side lah! Byk untung ni!
- ermm masa ni kami panggil produk & servis tambahan je.. tak pandai term upsell n cross sell lagi hihihi

6) Added Personal Touch & Loyalty
- Sambil shine tayar, SOP kami akan intai bunga tayar.. kalau botak kami akan inform customer (perghh SOP! Time ni kami panggil "wajib buat" je hohohoo)
- masa lap air, kami akan buka boot n bonnet engine bay juga lap kering bahagian tepi and keluarkan daun kering, sambil tu "wajib buat" kami ialah intai level air and sabun wiper dan beritahu cust. (Minyak itam idok lerrr itu biar bengkel lah!)
- kami tampal sticker di windscreen belah dalam sama macam sticker servis kereta tu.. ada logo, nombor telefon ngn ayat power. ayat tak ingat dah haahha!
- kami buat package loyalty; Membership. Print kertas and laminate agar nampak professional.. org lain buat kertas cop huduhhh

7) Premium Pricing
- dengan 6 points di atas, kau rasa kami nak letak harga macam car wash bawah pokok cherry tu? Rate masa tu rm9 sedan... sorry! Kami letak premium pricing, starts from rm11! Masih mematuhi adab berniaga dalam Islam, jangan LEBIH or KURANG price 30% from market price. Kami tak rosakkan harga market, bahkan kami menaikkan standard market car wash!
.

So, dengan target kami hanya 20 biji kereta sehari buat basic cleaning servis sahaja, kami sudah boleh cover cost dan dapat untung!

Yup, tu kalau basic cleaning sahaja. Belum lagi jualan air, RainX, servis tambahan mcm wax n polish tu!

Dan jangan lupa, hasil kerja keras isteri, Masviona Muhamad gi terjah car dealers tu, Nissan, Perodua, Proton dan used car serta kereta sewa sekitar jadikan kami sebagai panel car wash mereka! Kami ada few hundreds of ready customers already!

Juga geng Teksi! Mereka ni SETIAP HARI basuh kereta tau! Kami ikat dan beri special rate! Ini pun pelanggan yang sudah confirm ada!

Boleh dikatakan tiap bulan memang ada untung!

Kami siap upgrade beli new sets of machines lepas 3 bulan operasi oiii! Beli compressor yang besar HP, tukar vacuum yang heavy duty siap, beli plak mesin polisher yg macam grinder tu!

Perghh indah bukan?
Menjadi betul bisnes nii!!
.

Tapi... kenapa kami gagal juga?

Haaa sampai jugak bab ni!
.

Baiklah.. 
Berikut adalah sebab kenapa kami gagal.

1) TIADA DISIPLIN DUIT.

- Walau perniagaan kami berdaftar, ada SSM, ada lesen premis MPKJ, ada bank account perniagaan, tapi kami culas! 

Maklumler... cash transaction beb! Memang gelap mata!

Duit jualan kami tak bankin semua pun kahkahkah! Enjoyyy hoiiii hahhaha

2) TIADA PENGALAMAN MENGURUSKAN MANUSIA

- Staffing issues. Masa ni memang carca merba. Employ family members.. tak capai kehendak kita sebagai majikan. Serba tak kena.. tak tegur jadi carca merba.. tegur, sentap pula. Kami pun masa ni hati belum kental.. mudah cair kahkah

3) TAKUT PADA PERSAINGAN

- Cukup 8 bulan kami beroperasi, mungkin dek kerana prestasi yang baik, customers yang tak putus, tetiba buka pula 1 lagi car wash yang sama konsep kat seberang jalan kahkahkah!

Kami panik! 

4) MASA & FOKUS

- Aku time ni tengah sedap makan gaji, jawatan pun boleh tahan.

Dan pula aku menguruskan projek sistem yang digunapakai seluruh Malaysia. Banyak masa aku habis untuk outstation juga. Sejak mula setup car wash, aku banyak "mengelat" utk outstation. Clients aku sudah bising katanya Boss susah nak jumpa dah sekarang.

Tambahan, tahun 2006 kami baru pindah masuk rumah baru. Banyak kerja renovasi dibuat. Nak urus rumah lagi. Avin pulak 2007 dah ada dengan kami.. so timing lari.

Pengurusan masa kami jadi out. 

Kami hilang fokus.

5) FAKTOR PHD LUARAN!
- Alaa.. PHD.. perasaan hasad dengki..

Dek kerana masalah man power, kami employ 2 bangladesh.

Pergh 2 orang ni kerja memang bagus.. 2 orang ni je dah leh replace 4 orang tenaga kerja local.. serius tak tipu!

Kami dah lega dah masa ni.. dedua bangla ni mmg efisen n boleh diharap. Buka kedai on time. Kedai terjaga bersih. Pelanggan hepi sbb bangla ni ikut semua syarat "wajib buat" tu!

Tapi... mungkin ada yang tidak senang. JTK dan imigresen sudah mula hello hello kami.. katanya ada orang report...

Ermmmm ermmm ermmmm
.

Nah.. sekarang kau tengoklah..

Dari secantik-cantik planning..
Sehingga planning yang mmg proven setelah beroperasi, keuntungan memang dijana..

Tapi dek kerana 5 sebab tu je, hancur beb!

Bagi aku, penyebab terbesar ialah nombor 4.. masa dan fokus.

Masa tu aku rasa keperluan aku untuk banyakkan masa kat kerja hakiki aku..

Tiada keperluan mendesak utk aku maintain bisnes ni sebab gaji kerja hakiki aku pun dah boleh sara Keluarga. 

Perniagaan ini tidak mendatangkan effect "antara hidup dengan mati" bagi kami.. kami layan sebagai "bonus perbelanjaan" kami je masa tu.

Walhal masa kami ambil keputusan utk serahkan kedai kembali kepada landlord, masa tu kami sudah ditawarkan geran bantuan sewaan! Kerajaan tawarkan kami 50% bayaran sewaan ditanggung oleh kerajaan selama 1 tahun!

Selamba je kami tolak dan kami tidak pertahankan pun bisnes ni.
.

Hanya kerana, kami complacent!
Kami sudah selesa dengan status ekonomi kami pada ketika itu.

Ada or takde bisnes ni, kami macam biasa juga. Ada gaji tetap yang besar sudah sedia setiap bulan!
.

Begitulah.

Bagaimana kami bangunkan dan cipta trend car wash seperti mana yang kau lihat pada harini...

Sedikit sebanyak, car wash dalam building yg ada sekarang, dicetuskan ilhamnya dari corak operasi oleh ALHAMRA AUTO SPA asal usul sejarahnya, aku pasti!

Aku harap dengan post panjang berjela ni dapatlah kita sedikit manfaatnya.
.

Bukan aku mendedahkan kelemahan sendiri..
Itu semua kesilapan yang kami lalui suatu ketika dahulu.. dan kami belajar darinya, dan berharap kau dapat belajar sesuatu juga.

Dan aku percaya kalau kau baca and perhalusi setiap points di aras, dari perancangan sehingga kegagalan, ada terlalu banyak pengajaran yang kau boleh relate utk diri kau juga!
.

Seperti yang aku katakan, kejayaan seseorang pada masa kini hanya sesuai untuk dilihat dan dirai sahaja, tapi kagumilah dan pelajarilah dari sejarah beliau!

Sekian, wabillahi taufik walhidayah, wassalam.

.
Nash
Bercerita Pada 3.08am, Untuk Disiarkan Pada Umum Keesokan Harinya.
#BangsaNiaga

Antara berniaga TANPA HUTANG vs BERHUTANG.

Antara berniaga TANPA HUTANG vs BERHUTANG. 

Now, here me say this. Jangan nak gebang lah kata kau berniaga tanpa hutang!

Semua peniaga adalah dalam keadaan berhutang. Dalam keadaan pembayaran yang ditangguhkan!

Dengan supllier kau dapat payment term.. itu hutang.

Ok clear bab ni?
.

Bagaimana dengan hutang perniagaan dengan kata yang sebenar-benar hutang?

Business Loan!

Aku pun dulu bangga la jugak bila boleh bercerita, kami berniaga tanpa pinjaman modal, tanpa pinjaman bank.

Kami bidan terjun. Terpaksa berniaga utk survive makan minum. Itu bab lain.
.

Tapi sejak bertahun cebur diri sebagai usahawan, semakin hari aku semakin tak senang dengan kisah-kisah hype berniaga tanpa hutang.

Bagi aku, ni semua hanya merosakkan minda memberi doktrin dan implikasi yang salah!
.

Now, jika ada mana-mana peniaga lain yg tanya pendapat aku, aku akan kata sebegini..

"Kau jangan ikut jejak aku bab loan.. sepatutnya dari day 1st, usahawan dah perlu bersedia and target untuk buat loan suntikan modal perniagaan dia!"
.

Yes dari hari pertama lagi!

Persiapkan diri dan bersedia utk permohonan loan terus.

Sebab apa?

1) Disiplin
- Kau lebih aware dan tahu, bank akan tengok performance niaga kau utk layak meminjam. Semua transaksi mesti debit n credit dari akaun. Kalau duit keluar, ada doc sokongan. Kau tidak merompak bisnes sendiri!

2) Filing
- Kau akan lebih teratur utk urusan pemfailan. Sebab kau tau, utklayak meminjam nanti, kau mesti ada support dokumen.

3) Auditing/Taxation
- Dari 2 point di atas, akan bantu kau mudah utk declare akaun! Kau mesti declare cukai utk kau buat loan.
.

Buruk apanya pinjaman ni?
Kan bagus?

Kalau kau dari awal disemai benih pemikiran "kau jangan buat loan.. kau tak power laa kalau buat loan.. org yg tak buat loan tu power oii!"

Itu semua pembohongan dan kebodohan nyata!
.

Kau dari awal bisnes kalau dah target cukup setahun bisnes aku mesti boleh layak buat loan!

Aku perlukan duit suntikan dari bank utk terus besarkan perniagaan aku.

Growth needs capital!

Nak tunggu cukup duit? Lambat!

Dan dalam berniaga apa jadi kalau lambat?

Lu pikirlah sendiri!
.

Banyak beza antara usahawan yang telah memulakan disiplin setahun awal dan bersedia utk membuat pinjaman..

Vs..

Peniaga yang tengah lepak starbuck pastu kawan peniaga kata "Woi Seman, Bank tu nak habiskan kuota bajet tu! Ada 200k leh apply! Copy paste je proposal cincai2 submit!"

Pastu duit buat entah apape yg dibelanja.

Nampak? 

.
Nash 
Andai Dapat Ku Putar Waktu.
#BangsaNiaga

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!