Header

Wednesday, May 25, 2016

Berniaga Secara Beretika

Terkejut saya masa browsing fb malam-malam sementara nak menungu anak baik tuisyen kan. Killing time lah orang kata buat hilang bosan.

Mata tetiba terbaca pasal ada yang dok kecok-kecoh buat status pasal kondem product orang kemudian buat comparison dengan product sendiri, as for me saya nampak seperti bertujuan untuk mengatakan yang product diri sendiri adalah bagus dan persuade orang supaya tertarik dengan product sendiri.

Pada saya ini adalah salah satu amalan yang tidak beretika seorang peniaga. Amalan kotor dan tidak jujur. Memanglah as a product owner kita sudah semestinya dan seharusnya menonjolkan kebagusan dan kelebihan product sendiri berbanding product orang lain tetapi haruslah mengikut etika-etika yang betul.

Business Ethics juga kena ada jika kita benar-benar ingin menjadi seorang ahli perniagaan. Jangan beria niat nak berniaga tapi tak persiapan ilmu didada dengan ilmu-ilmu bisnes dan Business Ethics nih. Ala sebenarnya uols business ethics atau etika bisnes ni sama je macam etika kita menjadi seorang manusia yang baik dan jujur lebih kurang jer pun kan cuma sket-sket jerlah bezanya tapi sepatutnya yang basic tu kita kenalah tau kan. Bukan lah nak kata saya nih pandai sangat tapi sekurang-kurangnya kita belajar kalau kita rasa kita tak suka orang buat macam tu kat kita jadi kita pun jangan buat benda yang tak elok tu kat orang lain....haaa mcm tuh.

Kita tidak seharusnya kondem product orang lain. Sangat-sangat tidak bagus uols.

Apa yang membuatkan saya lebih terkejut sudahlah disebut dengan jelas dan nyata nama product orang lain yang di kondem itu...tak ada tapisan langsung kot lah

Sebagai contoh

ubat gigi colgate ditukar
sebagai colpagar ke kan

masih boleh la diterima ini tidak di mention nya sebijik sebijon nama product yang lain tuh.

Selepas tu boleh pula siap paparkan secara umum berapa harga kos yang diberi kepada agent berapa harga retail. Ini semua sekiranya mereka peniaga yang beretika mereka haruslah tau mengenai trading secret.

Trading secret = rahsia perniagaan sesebuah syarikat itu tidak boleh dibincangkan secara umum. Mana-mana syarikat pun pasti akan ada trading secret mereka sendiri tak kira perniagaan kecik ataupun perniagaan besar so sepatutnya kita harus respect itu.

Cuba kita lihat iklan-iklan daripada big-big company di kaca televisyen contohnya. Misalnya iklan sabun pencuci pingan AXION mereka nak compare dengan sabun pencuci yang lain kan tapi mereka tidak akan letak dengan jelas nama pesaing (competitor) mereka contohnya KUAT HARIMAU. mereka tak kan tulis KUAT HARIMAU paling kuraang pun akan tulis sabun pencuci XXX sahaja.

Nampak tak???

inilah yang dikatakan profesional.

Memanglah kita mesti dan wajib mengwar-warkan kepada seluruh pelusuk alam yang product kita baik dan bagus terbaik tahap gaban sekalipun tapi kita tidak seharusnya BLAME and KONDEM product orang lain.

Betul tak??

Berniagalah kita secara jujur, amanah, berhikmah dan beretika!

dan kita ambil benefit daripada the Power of Doing the Right Thing gitu.


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Susah Ke Nak Declare GST?







WAHAI PENIAGA, JANGAN DIMOMOKKAN DGN TANGGAPAN GST ITU PROSES YANG MENYUSAHKAN.

Saya nak bebel. Tadi pun kami dah pi mengadap Peg Kastam yang jaga akaun kami sebab ada few fine details yang kami tak berapa sure.. so kita dapatkan penjelasan secara 4 mata.

Ramai peniaga kecil (sme) macam kami ni yang dipropagandakan dengan betapa susah dan remehnya proses declaration GST.

Meh nak story. Saya memang suka bercerita ala-ala ilmiah gini time dalam toilet wakakakak

Jika sekiranya perniagaan anda membuat JUALAN KASAR RM1388 sehari, bersamaan RM41666 sebulan atau RM500k setahun, perniagaan anda telah jatuh ke dalam kategori wajib daftar GST.


Dah daftar?

Sekiranya tak capai target jualan yang macam tu, anda tetap boleh daftar SUKARELA untuk imply GST terhadap barangan jualan anda. Tapi anda harus ingat, once anda register sukarela, anda adalah terikat untuk meng-caj GST dalam barangan jualan anda selama 2 TAHUN.

Apa bagusnya GST ni? oohhh.. let me rephrase the question... apa kelebihan register GST ni? Haa kelebihan untuk peniaga.. saya bercakap dalam konteks peniaga... bukan konteks pengguna, bukan konteks patriotism bagai.

Bagusnya GST untuk kita peniaga ialah kita boleh kontra balik caj GST dari supplier/importer kita and caj directly to end user.

Erti kata lain, kos GST sebenarnya diserap oleh end user.. dan lebihan caj GST itu akan diterima balik kepada Kerajaan Malaysia melalui declaration dari peniaga - input and output.

Ramai yang rasa macam mimpi ngeri je nak declare setiap 3 bulan ni (tempoh declaration standard ialah 3 bulan.. ada company multimillion punya transaction kena declare every month!)


Sebenarnya mudah je proses...


Ada buat filing tak? haahhahahaha


Bagus kalau ada buat filing utk setiap supplier kita...

Dan ada keep record transaction jualan tak? (Siapa jawap takde keep rekod jualan, sila ketawa dalam tangisan)

Dedua rekod ini lah yang kita namakan input dan output.

Pastu gi buka web Taxpayer Access Point (TAP) yang disediakan oleh Kastam. Login dan declare di situ.. kat File Now tuuuuu

Ruangan input output tu lah dia ruangan invoice yg diterima dari supplier dan ruangan jualan.


Output Tax ialah ruangan nilai jualan barangan kita dalam tempoh tu.

Input Tax pula ialah ruangan pembayaran invoice yang kita dah buat kepada supplier kita.

So kontra daripada nilai dua dua segment inilah yang akan menentukan samada anda mempunyai lebihan atau perlu membuat pembayaran kepada Kastam.

Its that easy lah weh nak proses GST ni.. biasanya untuk SME ada pemulangan depends on transaction.. kalau pun kena bayar balik, tak banyak pun....

Keyword - Filing Filing Filing.. keep your documents organised!!!

Kalau anda tak submit declaration ni.. nanti kena penalty..

Jadi, sekiranya perniagaan anda jatuh kepada kategori WAJIB register, register lah..
Sekiranya anda nak SUKARELA register untuk kontra kan semula kos from supplier (which is dalam konteks sebagai Peniaga, it is a very smart move to do) register lah dan take advantage of the system.

Cukup sampai sini..
Adakah anda belajar sesuatu dari saya?


.
Nash
Peneraju Rangkaian Party Shop di Malaysia.
‪#‎glowingpartyhouse‬





Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Monday, May 23, 2016

Konsep Berkongsi Rezeki

Adat berniaga ada naik dan turunnya dan nak jadi peniaga ini kenalah kuat jiwa dan raganya, tabah dan tetap pendirian. Kena bertabah sentiasa dengan pelbagai cabaran dan dugaan yang mendatang.

Dalam berniaga kita perlu terapkan konsep berkongsi rezeki nih uols.

Apakah itu berkongsi rezeki????

Contoh mudahnya lah kan.

Situasi 1: Kawan Buat Bisnes
Kita nih pelan nak celebrate majlis apa-apa lah then kita memang mampu nak beli cake mahal-mahal kat kedai yang best-best tapi kita kenangkan kawan kita baru nak start berniaga cake dan biskut secara kecil-kecilan dari rumah. Jadi kita pun saja lah nak gi tempah cake dengan kawan kita tuh.

Jadi inilah dia konsep berkongsi rezeki tadi. Silalah tempah cake dan order dengan kawan kita tadi tuh. Selain daripada kita dapat membantu bisnes kawan kita tadi tu dengan membayar servis nya membuatkan cake untuk kita kita jugak dapat nilai tambah lainnya iaitu mengeratkan silaturrahim.

TAPI.....NO No NO No ok!!!

Jangan pula jadi sebaliknya, kita ambil pula kesempatan keatasnya sebab dia kawan kita maka kita pun mintak slash harga kaw-kaw punya sebab kononnya dia tu kawan kita.

Please lah uols jangan buat perangai macam ni. Sian lah kawan kita tuh kalau kita betul niat nak membantu maka kita bayar lebih pun tak mengapa kan.....berlebih kurang lah kata dia tu kawan kita kan. Sudah tentu kawan kita tuh pun masa nak kasi harga pun sure dah potong harga jugak sebab fikirkan kita nih kawan dia kan. Betul tak?

Jangan pula buat sebaliknya sudah tau kawan-kawan lagi kita nak mark up harga tinggi-tingi. Korang tak macam tu kan????? Jangan buat macam tu tak baik.


Situasi 2: Kita Bisnes Owner

Example yang kedua nih pula kita twist sket. Kita yang jadi usahawan dan bisnes owner yang berjaya kemudian ada pula kawan kita nak menggunakan servis kita contohnya nak print sampul raya lah. (kan dah na raya nih kan hehehe) nampak nau nau tak sabar nak raya kau ni masviona oooiiii.....hiksss. Puasa dah habis ganti ke nih????

Kawan kita pula dah bagi tau awal-awal lah yang dia baru start nak cuba-cuba try buat bisnes jadi modal pun kecik je marketing plak kena lah habis-habisan sebab baru nak mula so brand tak terkenal lah lagi.

Yang kita nih plak eksyen mak limah lah konon-kononnya kita nih dah jadi bisnes owner yang dah berjaya tahap jutawan segala sales dok bincang cecah juta-juta je hari hari kan so tak nak layan dah order sikit-sikit cikai-cikai nih.

Terus respond kat kawan tuh kata
"sorry lah beb!!! company aku tak ambil order kecik-kecik nih aku kalau buat printing sampul raya kena minimum order 100,000pcs baru aku ambil beb....mass production gitu. sorry lah dah lama aku set kan min order tuh"

tak cukup gitu tambah lagi ayat pedas tahap cili giling kan

"kau kalau nak order sikit-sikit kan kau cuba gi try tanya kedai printing apek tua kat depan tu"

Itu contoh eh

sian kawan kita tuh dah la baru start nak meniaga modal kecik kita pula kasi ayat deeeeep tajam menikam tahap tembus sumsum tulang kan. nak mengalir airmata pun tahan lah umur dah lanjut malu kat anak-anak pula kalau nak nangis depan member kan....huhuhu

NO NO NO.....Please jangan buat gini ye.

Jangan kita lupa walau berjaya mana pun kita sekarang nih, ingatlah dulu pun kita bermula dengan sekecil-kecilnya juga. Sekecil-kecil modal dan sekecil-kecil ilmu tapi berkat usaha dan kerja keras kita dan rahmat dan barakah Allah swt kita menjadi berjaya dengan sebesar-besar dan segah-gahnya bisnes yang kita ada. Tapi hidup inikan ibaratnya roda kan?

Apa salahnya kita anggap je mungkin kawan kita tuh boleh je order kat company printing yang lain tapi sebab memikirkan kita nih kawan dia so dia sket-sket pun nak order ngan kita sebab maybe juga niat kawan kita tuh kongsi rezeki tak kisah kecik ke besar kan. Manalah kita tau kan.

Jadi sama-sama lah kita berfikiran lebih positif ye uols dan jangan takut untuk berkongsi rezeki sesama kita insyaallah jika niat kita betul Allah akan sentiasa bersama kita.

Tak kan jatuh miskin pun jika kita berkongsi rezeki nih mana tau atas sikap kita yang berlapang dada dengan konsep berkongsi rezeki nih ada diantara member-member kita yang sangat-sangat merasa terhutang budi dengan kita dan disaat kiita susah nanti dia pula yang sudi membantu kita dan sebaliknya lah pula.

Ye tak?????


Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Scammer Alert!



Baru saya cerita pasal bersedekah, dapat pm yang macamni.

Saya dari dulu memang berprinsip kuat, takkan "bersedekah" pada penipu. 
Saya jenis yang takkan bantu menyuburkan penipuan dan scam yg berselindung di sebalik elemen simpati semata-mata. 

Saya sampai sekarang amat selective dlm memberi derma kpd warga asing, rumah "tahfiz" yg memperguna pelajanya siang malam heret tabung derma and orang cacat penglihatan yg dibantu oleh orang normal lain. Mereka ni mencurigakan. Datang secara berkumpulan pergi dan balik.

Ramai yg kondem kata "nak derma, derma jelah!". Itu bukan saya. Saya tak suka diperbodohkan.

Mungkin kerana saya pernah merasa duduk terjelepuk hilang arah zaman tengah down teruk dulu. Memang hilang arah, tapi tidak lah sebegitu utk dijadikan alasan.

Now org yg pm saya ni dah block saya.. wall dia pun dah hilang.

Saya dah prepare screenshot sesiap dengan harapan utk beri alert pada yang lain.

Jika dia benar, kenapa harus lari?

Tapi saya tetap berdoa, jika sesungguhnya dia ni betul dan sedang dalam masalah hidup, semoga Allah permudahkanlah masalah dia. Berilah dia kekuatan utk hadapi. Saya tau stress dia camna. (Saya tak rasa dia genuine case sbb lps soal jawap itu ini dia terus block saya)

But.. kalau dia membohong dengan cubaan utk menipu orang supaya dapat easy money, didoakan dia supaya cepat sedar diri dan bertaubat. Tataulah dah bape ramai yang terkena.

Ya Allah ampuni dosa saya. Niat saya utk beri pengajaran dan supaya tidak ada orang yang terkena tipu.
.
Nash
Peneraju Rangkaian Party Shop di Malaysia
#glowingpartyhouse

Saturday, May 21, 2016

Balloon Decoration


Balloon Decoration.








Benda yang nampak simple, mudah dan remeh temeh je pun.

Tapi sebenarnya ia dapat memberikan effect n impact yang sangat besar.

Kalau dulu masa awal-awal pembabitan saya dalam bidang ini agak susah kita nak meyakinkan orang ramai atau pun lebih tepat lagi potential customer kita betapa besarnya impact balloon decoration ni.


Dulu maybe saya akan mengambil masa purata hampir sejam untuk memberikan konsultasi sahaja bila ada customer yang berminat dan bertanya mengenai balloon decoration ni...sebabnya tugas saya bukan sekadar menerangkan mengenai harga dan breakdown apa sub-sub items yang terkandung dalam pakej-pakej yang terlibat tetapi kerja saya lebih kepada untuk menerangkan, memberitahu, mengajar serta meng "educate" customer kepada services yang saya jalankan.


Apakah itu Balloon Decoration.


Namun itu semua sedikitpun tidak pernah melunturkan MINAT dan USAHA saya selama ini.

Bukan itu saje saya juga sudah berniat untuk "menyumbang" dalam bidang ini kerana kadang-kadang apa yang customer bayar itu hanyalah sekadar cukup untuk saya membayar harga kos sahaja tapi saya dan suami sudah bercita-cita dan berniat tak apalah saya berlapang dada untuk berlebih kurang saja dengan customer demi untuk membuatkan mereka tersenyum lebar dan puas hati apabila selesai majlis mereka.


Dan alhamdulillah formula yang saya jalankan ini berhasil apabila saya memberikan sesuatu yang lebih daripada apa yg dibayar ternyata mereka tersenyum girang dan mereka mula menjalankan kerja mereka selepas itu.


Apa kerja mereka itu?


Nampak tak?


Inilah sebenarnya salah satu RAHSIA


Bagaimana ‪#‎glowingpartyhouse‬ boleh cepat naik..... growing macam sekarang....walaupun founder nya kekeringan dana.


Foundernya masa tu tiada fund langsung pun. Hidup cukup-cukup makan buat lepas bayar hutang-hutang bank je pun.


Apa kerja mereka nih sebenarnya????


Kerja mereka adalah melakukan pengiklanan dari mulut ke mulut.


Kata orang putih
Mouth to mouth recommendations

Gitu.

Cabaran dan dugaan untuk kita yang menjadi pelopor dalam sesuatu bisnes itu agak besar sebenarnya. Yelah kita jalankan bisnes yang orang masih samar-samar pun apa bendanya tu. Customer kita tak tau pun apa yang mereka nak sebenarnya kita yang harus memperkenalkannya.

Jadi kita kena banyak-banyak bersabar dan bertabahlah mengulang-ulang ajar benda yang sama setiap hari tetapi kepada orang yang berlainan. Naik berbuih mulut mulut iouls nih uols dah tu setiap hari ulang-uang benda yang sama sampaikan balik rumah malam-malam nak bercakap dengan suami dan anak pun dah penat mulut dah jadinya....hiksss.

Tapi alhamdulillah hasilnya sangattttttttt BERBALOI-BALOI!!

Cuba korang nilaikan sendiri


5-6 tahun lepas kan
Adakah bila korang pergi kemana-mana majlis harijadi lah katakan


Nampak belon helium tak?
Nampak twisting ballon tak?
Nampak balloon arch tak?
Nampak belon pillar....column balloon?
Standee balloon?

Sculpture balloon apatah lagi kan

But now cuba tengok


Usah kata majlis harijadi

Tapi

Majlis bertunang
Majlis nak meminang
Majlis aqiqah
Baby moon...baby shower
Naming ceremony....full moon
Hen night.....bachelorette party???

Semuanya pun ada helium balloons dimana-mana kan....kan..kan

Dan agak-agak uols kan


Sapa paling HAPPY???????


Hehe


SAYA lah tu
Yes ME!

Yang baik kita sampai²kan.. uols suka masviona.com? Sebarkan pada rakan anda di facebook dan twitter dan dimana² lah! thanks. Jangan lupa like fanpage masviona.com....mmuahhhh....XOXO! MV ~~Green Around The World~~ PS ~AD Glowing Party House - Your 1 stop Party Shop - Helium Balloons - www.facebook.com/glowingpartyhouse MV Comely - Produk kesihatan dan Kecantikan yang marvellous - www.facebook.com/MvComelyHQ

Disclaimer

Blog ini adalah sebagai Laman Peribadi.

Dengan melayari blog ini, adalah dengan ini anda bersetuju bahawa pemilik dan penulis blog ini tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kesulitan dan sebarang isu yang ditimbulkan. Segala isu adalah sebagai pandangan peribadi pemilik dan penulis dan tidak harus dianggap sebagai kenyataan rasmi.

Pihak pemilik dan penulis blog ini juga merakamkan setinggi-tinggi ucapan penghargaan kerana sudi melayari laman blog ini.

***********************************

You can read my blog as often as you can but please don't simply try to judge me just because you read my blog everyday.....huhuhu. I admit i'm not a perfect person but i've my own personality.

I know i write about my life, my family, my hobby and etc in my blog but still you don't have any reason to judge me because i believe what you read here is just ONLY A LITTLE PIECE part of my life. Please bear in mind just ask yourself who you are to judge the life i live??? Last but not least WELCOME to my blog and may ALLAH bless all of you my blog readers and please do come again. :)

Peace No War dear!!!!